Annons

Det är orsaken till många elbränder

Elsäkerhetsverket har genomfört en stor undersökning gällande elrelaterade bränder och brandtillbud i landets bostadsbestånd. Undersökningen visar en ökning av bostadsbränder orsakade av värmepumpar samt att laddbara produkter gör större avtryck i brandstatistiken.
Publicerad 17 oktober 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

De senaste fem åren har räddningstjänsten gjort totalt 54 194 utryckningar gällande brand eller brandtillbud i byggnader och drygt hälften skedde i vanliga bostäder. Av dessa var 3 547 orsakade av fel i elrelaterad utrustning.

När pandemin slog till år 2020 började fler människor att arbeta hemifrån, vilket kan ha påverkat statistiken.

Annons

– Under 2020 ser vi en tillfälligt kraftig ökning av bränder och brandtillbud orsakade av sådant man normalt har med sig till kontoret, såsom mobiltelefoner och bärbara datorer. Troligtvis en effekt av att många saknade en bra arbetsplats hemma när man tvingades till hemarbete, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket och utredare av rapporten, i ett pressmeddelande.

Under årens lopp har även fler laddbara produkter ökat i samhället. Elsäkerhetsverket berättar att bränder och brandtillbud inom den kategorin har ökat med 42 procent de senaste fem åren.

– Laddbara produkter orsakar cirka 12 procent av bränderna men står samtidigt för hela 30 procent av allvarligt skadade. Kunskapen om risker och beteenden när vi laddar behöver öka hos såväl konsumenter som de som tillverkar och säljer elprodukter säger Mikael Carlson.

Det är vanligare med bränder och brandtillbud i småhus jämfört med flerbostadshus. Det är vanligast att bränderna startat i eluttag följt av elcentraler och elkablar. När bränder startat i eluttag har de flesta skett i kök följt av vardagsrum och sovrum.

”Felanvändning av spis fortsätter dock vara den dominerande orsaken bakom elrelaterade bränder inräknat alla orsaker”, skriver Elsäkerhetsverket.

När elpriserna steg förändrades människors vanor genom att sänka inomhustemperaturen, duscha kallare och släcka lampor där man inte befann sig, det har gjort att brand i den typen av utrustning minskat under perioden 2021-2022.

För hela undersökningens period, 2018-2022, står värmepumpar för den största ökningen av brand och brandtillbud.

”Men detta från låga nivåer, vilket gör att även mindre förändringar ger stort utslag”, står som förklaring.

Fast installerade apparater visar dock på en tydligt nedåtgående trend med en minskning på 42 procent sett till hela perioden.

– Allra mest minskar elbränder orsakade av lysrörsarmaturer, 81 procent. Den pågående utfasningen av lysrör till förmån för säkrare LED-belysning, kan vara en orsak, säger Mikael Carlson.

Rapporten omfattar elrelaterade bostadsbränder för 2018-2022, samt analyser och trender utifrån startobjekt, bostadstyp, startutrymme och allvarlighetsgrad. Statistiken innefattar elbränder i småhus, flerbostadshus och fritidshus i Sverige.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons