GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det här anledningen till att vi firar mors dag i dag

I dag, den sista söndagen i maj, firar vi mors dag i Sverige. Men vet du bakgrunden till varför vi som en tradition firar mammorna varje år?
Publicerad 29 maj 2022
Genrefoto: Mostphotos
Genrefoto: Mostphotos

På årsdagen av sin mors bortgång, den 10 maj 1905, arrangerade amerikanskan Anna Jarvis en gudstjänst med blommor där moderskärlek stod i fokus. Detta gjorde hon för att hylla sin bortgångna mor, vilket Nordiska muséet har skrivit om. Anna Jarvis påverkade till och med USA:s president Woodrow Wilson såpass att han instiftade mors dag 1914. Firandet av mors dag spreds snabbt i USA och sedan vidare runt om i världen, och i USA infaller dagen på Jarvis mors dödsdag den 10 maj.

Redan 1919 grundade Cecilia Bååth-Holmberg traditionen att fira Mors dag i Sverige, för att hedra mödrarna. Barnen skulle baka bröd och servera sina mammor frukost på sängen. På den tiden handlade dagen framförallt om att mamman inte skulle behöva något hushållsarbete (om detta kunde undvikas) – istället skulle hennes barn hjälpa till i hemmet, skriver Historiska media. I Sverige bestämdes att dagen skulle högtidlighållas sista söndagen i maj.

Nuförtiden har det blivit en mer kommersiell högtid då barn firar sina mammor med blommor och kort eller andra presenter, snarare än att göra hushållssysslor.

Dagen är i grunden en positiv dag, men kan för många väcka en del tankar och minnen. Därför vill vi i dag skänka en tanke till alla mammor, till de som förlorat en mamma och till de som av olika anledningar inte har en mamma i sitt liv på sättet man hade önskat.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.