GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det här är Kalmarbornas favoritglass – se favoriterna i resten av landet

En färsk glasstrendrapport visar vilka som är svenskarnas favoritsmaker baserade på var de bor. I Kalmar län är det en specifik sorts glass som sticker ut.
Publicerad 26 juni 2022
Foto: Mostphotos

I rapporten Glasstrender 2022 har Sia glass sammanställt statistik utefter de 85 miljoner liter glass som konsumerats i landet det senaste året.

Vissa smaker och kategorier sticker ut i olika delar av landet, även om de inte är de bäst säljande smakerna. Till exempel är marängsviss extra populärt i Norrland.

I Kalmar län är det smaken gräddkola som sticker ut från resten av landet. Precis som i Östra Götaland tycker vi i länet också om chokladbollsglass lite extra. Den riktiga storsäljaren är däremot vanilj, som är den bäst säljande glassen i hela landet.

Glassmaker och sorter som sticker ut regionalt:

1. Norra Norrland

I Norra Norrland äter man mest glass utan tillsatt socker – dessutom är Saltlakrits och Marängswiss mest populär här tillsammans med Södra Norrland.

2. Södra Norrland

Marängswiss är allra mest populärt i Södra Norrland, och Saltlakrits har sitt starkaste fäste här tillsammans med Norra Norrland. Pecannötkola är dessutom som mest populär i denna del av landet.

3. Västra Svealand

I Västra Svealand är KolaHavssalt extra populärt – och här äter man fler glassbåtar än på andra håll i landet.

4. Uppsala län

Veganglass är som allra mest populärt i Uppsalaregionen – för andra året i rad! Det är också här som det köps mest av den lite dyrare premiumglassen med extra fina råvaror.

5. Stockholms län

Choklad älskas allra mest i Stockholm – och det är också här det äts mest sorbet. Dessutom är stockholmarna mest pigga på att köpa glass i mindre förpackning.

6. Sydöstra Svealand

Vit Choklad är som allra mest populär i Sydöstra Svealand – och här är också glassmaken Laktosfri SmultronJordgubb större än i övriga landet.

7. Östra Götaland

Gräddkola har ett extra starkt fäste i Östra Götaland. Smaken Chokladboll är väldigt populär här.

8. Västra Götaland

I Västra Götaland äts det allra mest gräddglass med vaniljsmak i landet. Här har också ApelsinChoklad sitt starkaste fäste i glasslandet Sverige. I den här delen av landet är man också mest benägen att köpa glass i större förpackning.

9. Södra Götaland

PunschRussin är allra störst i södra Götaland – men i södra delen av landet har även smaker som Mjölkchoklad och FläderJordgubbssorbet ett extra starkt fäste.

Källa: Sia glass

Glass med smak av gräddkola är Kalmarbornas favorit, enligt rapporten.
Glass med smak av gräddkola är Kalmarbornas favorit, enligt rapporten.Foto: Mostphotos
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.