GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter larmet om vattenbrist – tillsyn planeras: ”Vi fruktar att det här är det nya normala”

På grund av det låga vattenflödet planerar nu länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping tillsyn av vattenuttagen ur Emån.
Publicerad 4 augusti 2022
Emån sedd under en period med normala flöden. Pressbild: Länsstyrelsen
Emån sedd under en period med normala flöden. Pressbild: Länsstyrelsen

På grund av det låga vattenflödet planerar nu länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping tillsyn av vattenuttagen ur Emån. Emån rinner genom sex kommuner, bland annat Mönsterås och Oskarshamn. Anledningen bakom tillsynen är att länsstyrelserna behöver skaffa sig en bättre bild av hur vattnet ur Emån försvinner eftersom vattenflödet nu är akutlågt. Om inget görs är det fara för att dricksvattnet tar slut och ekosystem riskerar att skadas.

Länsstyrelserna har bestämt att all bevatting utan tillstånd måste upphöra och att de som har tillstånd ska bevattna nattetid.

– Vi startar nu en planering för att göra en tillsyn i Emån, men även i andra vattendrag i länen där flödet är väldigt lågt. Vi kan till exempel se en oroande situation i Ljungbyån, säger Irene Bohman i ett pressmeddelande. Hon är tillförordnad avdelningschef för Tillväxt och miljö på Länsstyrelsen Kalmar län.

Länsstyrelserna vill nu att alla, både de med och utan tillstånd, funderar på vad man kan göra för att spara vatten på kort och lång sikt. Lärdomarna från i år och från extremåret 2018 kommer att vara nödvändiga även i framtiden, bedömer länsstyrelserna.

– Vi fruktar att det här är det nya normala. Låga flöden i våra vattendrag kommer med största sannolikhet att återkomma regelbundet, säger Irene Bohman.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.