GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter nya lagen – så många katter har registrerats: ”Fler än vi trott”

Det är bara tre veckor sedan den nya lagen om registrering av katter trädde i kraft och redan har hundratusentals kattägare reggat sina kissemissar hos Jordbruksverket.
Publicerad 23 januari 2023 • Uppdaterad 23 januari 2023
Lagen gäller endast katter födda efter den 1 januari 2008.
Lagen gäller endast katter födda efter den 1 januari 2008.Foto: Mostphotos

Från och med den 1 januari 2023 blev det olagligt att ha en katt som inte är ID-märkt och registrerad. Registreringen görs hos Jordbruksverket.

Sedan lagen trädde i kraft finns, i skrivande stund, 175 000 katter registrerade i Jordbruksverkets register. I nuläget finns det ingen statistik för specifikt Kalmar län, men det kommer tas fram i framtiden.

Christoffer Leijonwirth är projektledare för utvecklingen av registret vid Jordbruksverket.

175 000 registrerade katter på tre veckor, är den siffran vad ni förväntade er?

– Det är lite fler än vad vi hade trott och vi är nöjda med responsen från kattägarna. Det här visar ju att många har förberett sig. Det är positivt att så många noterat att lagen börjat gälla och följer den, säger Christoffer Leijonwirth.

Hur många katter uppskattar man att det finns totalt i landet?

– Jag har fått berättat för mig att det finns cirka 1,4 miljoner katter i landet och av dessa är cirka 100 000 hemlösa. Tack och lov är de hemlösa inte i majoritet, men de är väldigt många.

Varför är det viktigt att registrera sin katt?

– För att vi har för många katter som inte får den omvårdnad de behöver för att må bra. Det är en viktig del som ägare att ta ansvar och göra det tydligt vem som är ägare. Egentligen handlar det om att katter ska ha ett bra liv, det är i slutändan det som är syftet. Man pratar mycket om sommarkatter, katter som blir övergivna. Vi vill komma ifrån det och höja kattens status. Med många andra djur skulle man aldrig göra så, lämna djuret vind för våg. Vi vill att man tar ett stort ansvar även för en katt.

Jordbruksverket kommer senare under året införa en sökfunktion i registret som kommer underlätta spårningen av bortsprungna katter. När katten registreras får den ett chip som går att scanna av hos veterinär eller på katthem.

– Eftersom lagen kom förhållandevis snabbt så fick vi prioritera själva e-tjänsten så vi har ännu inte utvecklat funktionen men den kommer ganska snart.

De må vara söta när de är små, men att skaffa katt är ett livslångt åtagande.
De må vara söta när de är små, men att skaffa katt är ett livslångt åtagande.Foto: Mostphotos

Den som inte registrerar sin katt blir kontaktad av länsstyrelsen som påminner om kraven. Skulle en oregistrerad katt rymma kan den räknas som hemlös och bli placerad i ett nytt hem. Lagen gäller endast katter födda efter den 1 januari 2008.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.