Elever skiter i att gå på toaletten: ”Där hade det inte accepterats”

Snuskiga toaletter får skoleleverna att undvika dem. Nu vill experten se en stor förändring i skolorna.
Publicerad 16 augusti 2020
Foto: Mostphotos

”Smutsiga, ej städade, piss på golvet och gamla”, ”Ganska så äckliga då det händer att det finns rester kvar av någon annans behov och inte heller helt ovanligt att låsen in riktigt fungerar som dom ska”... Det är bara några fåtal av alla upplevelser som landets högstadie- och gymnasieelever har fått dela mig sig från skoltoaletterna. Enligt en undersökning som Almega Serviceföretagen har genomfört, visar det sig nu att 43 procent av landets skolungdomar undviker att gå på skoltoaletten varje vecka. 79 procent, fyra av fem elever, uppger att de någon gång har undvikit toaletterna.

– En vanlig skoltoalett används tre gånger mer än en genomsnittlig kontorstoalett, men städas bara hälften så ofta. Skolans huvudmän måste upphandla en rimlig nivå på städningen, så att barnen använder toaletten när de behöver, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen, i ett pressmeddelande.

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.
Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.Foto: Almega Serviceföretagen/Pressbild

Renhållningen på toaletterna anses vara värst i övre Norrland. Så mycket som 68 procent av eleverna menar att deras dass är ”sunkiga” medan endast 32 procent upplever dem som ”fräscha”. Bäst resultat visar skolorna i norra Mellansverige då 61 procent är nöjda. Tätt därefter kommer Småland och öarna med 57 procent som anser att toaletterna är fräscha samtidigt som 43 procent inte håller med.

– Det är tydligt att eleverna vill att det städas oftare på skolornas toaletter. Det måste sluta snålas med städningen av toaletterna. På en arbetsplats för vuxna hade detta aldrig accepterats, säger Pernilla Enebrink.

Enligt undersökningen är det värst på högstadieskolor. Endast 42 procent av högstadieeleverna anser att toaletterna är rena. En stor skillnad mot gymnasieeleverna där 66 procent tycker att toaletterna håller en bra standard.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.