GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Experten: ”Få rätt hjälp i god tid”

Godartad prostataförstoring är en sjukdom som kan medföra stort lidan de hos den drabbade. Men det finns hjälp! Urologen och specialisten Sonny Schelin har svar på hur sjukdomen kan behandlas på ett smärtfritt sätt, innan besvären blir alldeles för smärtsamma.
Publicerad 28 november 2020
Sonny är medicine doktor i urologi och specialist i allmänkirurgi.
Sonny är medicine doktor i urologi och specialist i allmänkirurgi.
Foto: Wilhelm Nilsson

1994 öppnade Sonny Schelin och hans hustru Ylva upp en specialistmottagning i Ångkvarnen genom Schelin Medicin/Specialistläkargruppen i Kalmar. Sonny är medicine doktor i urologi och specialist i allmänkirurgi, och har sedan dess behandlat män med prostatacancer, kronisk prostatit och godartad prostataförstoring.

Ungefär varannan man över 50 år drabbas av åldersrelaterad prostataförstoring. Det är ett tillstånd som ofta skapar stora besvär för den drabbade där man letar toalett på dagarna och sitter på toaletten många gånger på nätterna. Blåsan blir ofta gradvis förstorad. Man kissar en mindre mängd ofta och alltmer blir kvar varje gång. Urinträngningen blir snabbt så kraftig att man inte kan hålla emot och riskerar ett kissa på sig offentligt inom några minuter om man inte hittar en tillgänglig toalett. I många fall blir det i en högst problematisk situation där man undviker att lämna hemmet utan en planerad väg med ”säkra” toaletter.

– Alkoholförtäring är den vanligast utlösande faktorn bakom akut urinstopp. Alkohol är vätskedrivande och i för stora mängder kan den som har prostatabesvär också riskera att kissa på sig bland folk. Det är problematiskt på många vis – dels att det kan bli en stor social belastning som i sin tur kan leda till isolering och psykisk ohälsa, säger Sonny Schelin.

De relativt vanliga ”olyckor” orsakade av prostataförstoring som sker uppmärksammas sällan då de drabbade skäms och försöker dölja sin prekära situation. Värt att notera är att det finns flera symtom vid godartad prostataförstoring. Både tömningsbesvär och lagringsbesvär är vanliga. Trög stråle, behov att vänta och krysta för att starta, pauser och ofullständig tömning utgör tömningsbesvär. Lagringsbesvär är efterdropp med minst en nattlig vattenkastning, akuta trängningar och behov att tömma med maximalt tre timmars intervall. Sonny menar att det är svårt att få effektiv och botande hjälp med besväret, i alla fall om man bor utanför Regionen Kalmar.

– Många läkare i Sverige väljer att ordinera symtomlindrande läkemedel till patienterna i stället för att erbjuda en botande behandling. Väntan till operationsbehandling utgör en mycket lång kö i hela landet utom i Region Kalmar där man erbjuds ett alternativ med mikrovågsbehandling. Läkemedelsbehandling kan medföra besvärliga biverkningar som trötthet, yrsel, muntorrhet, minskad sexlust och impotens. Jag kan inte förstå varför många läkare gör på det viset när vi kan erbjuda patienten en effektiv behandling. Det handlar trots allt om en godartad sjukdom som går att bota om man väljer rätt sorts behandling, berättar han.

”Det är både jobbigt och onödigt att lida när det finns hjälp att få. Att vänta och gå med en förstorad blåsa försämrar möjligheterna till bot om man väntar för länge så urinblåsan tappar spänsten.”
Sonny Schelin

Det är både jobbigt och onödigt att lida när det finns hjälp att få. Att vänta och gå med en förstorad blåsa försämrar möjligheterna till bot om man väntar för länge så urinblåsan tappar spänsten.

Sonny Schelin är tacksam för ett gott samarbete och ett professionellt förhållningssätt hos Region Kalmar. Patienterna kommer till honom från hela landet efter att de först har fått en utredning hos en urologspecialist på hemmaplan. Från landets övriga 20 regioner söker de flesta drabbade själva doktor Schelin genom sin lagstadgade rättighet med det fria vårdvalet. Region Kalmar administrerar samarbetet med övriga regioner. I fjol behandlades drygt 300 patienter med godartad prostataförstoring vid Specialistläkargruppen i Kalmar.

Men varför ska man vända sig till just Sonny? Doktorn har i över 30 år forskat kring godartad prostataförstoring och har bland annat uppfunnit PLFT (temperaturfeedback), Schelinkatetern för lokalbedövning av prostata och CoreTherm Concept för energidosering tillsammans med docent Magnus Bolmsjö i Lund. Med bedövningskatetern lokalbedövas prostatakörteln på fyra olika ställen ungefär som man bedövas hos tandläkaren. Med hjälp av adrenalin i bedövningsvätskan blockeras blodflödet genom prostatan innan värmebehandlingen. Utan den kylande effekten av blodflödet går värmen ut snabbt och effektivt på alla patienter som behandlas. Mikrovågsbehandlingen med CoreTherm Concept, tar cirka tio minuter att genomföra. Efter tre månader kallas patienten till ett återbesök med symtomkontroll, flödesmätning och storleksmätning av prostata med ultraljud. Detta för att kontrollera om patienten upplever att behandlingen slagit väl ut.

Behandlingen utförs också vid kirurgkliniken i Kalmar som utgör ett ”Centre of Excellence” där man håller tvååriga utbildningar i denna behandlingsteknik.

– Behandlingen är både effektiv, säker och smärtfri. Det här är ett mycket bättre val än en operation för många äldre patienter som är kateterbundna, multisjuka med högrisk och blodförtunningsmediciner då kirurgi är riskabelt att utföra, säger doktorn.

Vad är dina råd till de som har problem med prostatan, men som ännu inte fått en diagnos?

– Ta tag i det så fort som möjligt och beställ en tid till din husläkare! Det är både jobbigt och onödigt att lida när det finns hjälp att få. Att vänta och gå med en förstorad blåsa försämrar möjligheterna till bot om man väntar för länge så urinblåsan tappar spänsten. Vi har regelbundet patienter som väntade för länge. De flesta blir väldigt nöjda och tacksamma efter besöket hos oss och kan återgå till att leva ett relativt normalt liv, avslutar Sonny.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.