1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Få länsbor har koll på sitt elavtal

Det råder okunskap kring elavtal och energikällor bland de boende i Kalmar län, trots att alla hushåll har ett elavtal. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo.
Jonas Stenbeck, privatkundschef vid Vattenfall försäljning.
Foto: Pressbild

En undersökning som Kantar Sifo har genomfört på uppdrag av Vattenfall visar sig att endast 24 procent av de boende i Kalmar län känner till vad fossilfri el innebär samtidigt som 18 procent vet vilken typ av elavtal de själva har idag. Trots att alla hushåll har ett elavtal, råder alltså en bred okunskap kring vad man som kund faktiskt har för avtal i dag. Detta trots att så gott som all elproduktion i Sverige är fossilfri.

Fossilfritt betyder att elen inte produceras från fossila bränslen som olja, kol eller gas. Fossilfri el är till exempel el från vatten, vind, kärnkraft och sol.

I undersökningen är närmare tre av fyra länsbor överens om att val av elavtal har en inverkan på klimatet. Var femte tycker dessutom att det har en stor effekt på klimatet.

Som elkonsument har du rätt att få veta vilken energikälla din el kommer från, vilket bestäms i elavtalet som du tecknar hos elleverantören. I sin tur lovar elleverantören vid ett avtal att köpa upp din el från en viss energikälla.

– Vi på Vattenfall har ett ansvar att se till att vi gör det vi kan för att minska utsläppen. En omställning till ett helt fossilfritt liv måste ske och vi har som mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Ett led i detta arbete är att göra det enkelt för kunderna att välja fossilfritt, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef vid Vattenfall försäljning i ett pressmeddelande.

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Nyheter

Video: Här är måndagens coronanyheter

I videon kan du ta del av de senaste coronanyheterna från Sverige och världen.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.