unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Fallrapport visar: Fem barn med sannolik långvarig covid-19

Man har de senaste månaderna fått rapporter om vuxna med långvariga symtom efter att ha varit sjuk i covid-19. Hittills har man inte vetat om sådana symtom även förekommer hos barn.
Foto: Mostphotos

I de flesta fall blir barn mindre sjuka i covid-19 än vuxna, men i en fallrapport från Karolinska Institutet beskriver nu professor Jonas F Ludvigsson fem barn med sannolik ”long covid”. Fallrapporten publiceras tillsammans med en systematisk översikt om fenomenet hos barn i tidskriften Acta Paediatrica.

– Barnen var mellan nio och 15 år gamla och fyra var flickor. Alla fem uppvisade trötthet, andfåddhet/andningsbesvär, och hjärtklappning eller bröstsmärtor mer än två månader efter att de fått covid-19. Fyra av barnen hade huvudvärk, koncentrationssvårigheter, muskelsvaghet, yrsel och halsont. Det här är symptom som också ses hos vuxna med långdragna besvär efter covid-19, säger Jonas F Ludvigsson, i ett pressmeddelande.

Barnen har haft kvarstående symtom efter 6-8 månader efter att de insjuknat. Trötthet var det dominerande symtomet.

– Mer än ett halvår efter sjukdomsdebuten så hade flera av barnen blivit bättre, men ingen hade helt gått tillbaka till skolan. Mer forskning behövs kring hur vanligt långvarig covid-19 är och vilken prognos det har hos barn. Sjukvården behöver följa upp de här barnen. Flera av dem har fortfarande påtagliga besvär, säger Jonas F Ludvigsson.