Färre företag får coronastöd i Kalmar län än i andra regioner

Det går fortfarande att ansöka om omställningsstöd. 105 företag i Kalmar län har hittills fått dela på nästan fem miljoner kronor. Men Kalmar län är i botten av listan.
Publicerad 5 augusti 2020
Kennet Mattsson, sektionschef på Skatteverkets skatteavdelning.
Kennet Mattsson, sektionschef på Skatteverkets skatteavdelning.Foto: Sara Burman/Katherine Hernandez/Mostphotos

Det är drygt tre veckor kvar att söka omställningsstöd och Skatteverket har hittills tagit emot nästan 12 000 ansökningar från svenska företag. Stödet ska hjälpa företag vars omsättning minskat på grund av coronapandemin med minst 30 procent under mars och april i år jämfört med förra året. Pengarna är till för att betala fasta kostnader som exempelvis hyra, telefoni och leasingavtal åt företagen.

Fram till fjärde augusti hade 9 335 företag beviljades stöd om sammanlagt drygt 663 miljoner kronor.

105 företag i Kalmar län har fått dela på 4 959 926 kronor. Men på Skatteverkets lista över regioner och län i Sverige som har fått stöd ligger Kalmar län långt ifrån toppen. Det är endast Blekinge, Gotland och Västernorrland som har fått mindre omställningsstöd till företag, än vad Kalmar län har fått. Mest pengar fick företag i Stockholmsregionen. På andra plats kommer Västra Götalandsregionen.

– Det går fortfarande bra att söka omställningsstöd. Summan man kan få baseras på hur mycket omsättningen sjönk de aktuella månaderna och vilka fasta kostnader företaget har. Minsta summa är 5 000 kronor och maxbeloppet ligger på 150 miljoner, säger Kennet Mattsson, sektionschef på Skatteverkets skatteavdelning i ett pressmeddelande.

Hotell och restaurang är den bransch som beviljats mest stöd i Sverige, sammanlagt cirka 320 miljoner kronor, som har gått till knappt 2000 företag. Dessa företag redovisar ett tapp på nästan 2,9 miljarder kronor i omsättning under mars och april.

På andra och tredje plats hamnar branscherna transport och handel. De branscherna har fått stöd med sammanlagt 75 respektive 63 miljoner kronor.

Företag kunde börja söka omställningsstöd 22 juni. Sista datum för att söka är den 31 augusti.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.