GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Favorit i repris – efterlyser fler knasiga träd

Det blev en succé när Skogssällskapet i fjol bad allmänheten om hjälp att hitta Sveriges knasigaste träd. Nu vill Skogssällskapet ha hjälp att hitta ännu fler knasiga träd.
Publicerad 13 juni 2022
Bonasi-enen på Stora Alvaret blev utsett till Ölands knasigaste träd i fjol.
Bonasi-enen på Stora Alvaret blev utsett till Ölands knasigaste träd i fjol.Foto: Thomaz Ransmyr

– Skogens knasiga träd förtjänar att bli hyllade! De lämnas ofta vid avverkning då virkesvärdet är lågt, men naturvärdet blir desto högre när de får stå kvar som så kallade ”evighetsträd”. Dessutom är de roliga att titta på, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet, i ett pressmeddelande.

Syftet med efterlysningen är bland annat att uppmärksamma skogens mångfald.

– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen, hur vi sköter skogen på ett ansvarsfullt och hållbart sätt och gynnar den biologiska mångfalden. Därför vill vi nu uppmuntra alla att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.

I fjol blev bonsai-enen på Stora Alvaret utsedd till Ölands knasigaste träd och Smålands knasigaste träd var en björk som växer upp ur en spricka i en sten på Emmaboda golfklubb.

Nu har du chansen vara med och hitta årets knasigaste träd.

”Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden med #knasigaträd. Kom ihåg att ditt inlägg måste vara offentligt”, skriver Skogssällskapet.

Så uppstår knasiga träd

• Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

• Trädet kan växa in i metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.

• Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Källa: Skogssällskapet

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.