FHM: Smittspridningen kan nå kulmen i mitten av december

Enligt nya beräkningar kan smittspridningen i Sverige komma att nå en topp i mitten av december. Det visar ett scenario från Folkhälsomyndigheten, som baseras på de inrapporterade covid-fallen mellan den 24 augusti och 6 november 2020.
Publicerad 26 november 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders TegnellFoto: Pressbild

Det scenario som Folkhälsomyndigheten nu presenterar gäller för samtliga åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars 2021. För att urskilja skillnader i befolkningen är modellen uppdelad i åldersgrupperna 0-19 år, 20-69 år och 70 år och äldre.

– Det är viktigt att poängtera att det här inte är en prognos, utan ett scenario som baseras på inrapporterade fall fram till den 6 november. Vi illustrerar en möjlig utveckling för att hälso- och sjukvården och övriga samhället både ska kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, i ett pressmeddelande.

I verkligheten är de konstaterade covidfallen i dagsläget något färre än i modellen, och det kan bland annat bero på att beräkningarna baseras på de rapporterade fallen fram till den 6 november. Hur väl Sveriges befolkning följer de råd och rekommendationer som finns spelar också in, det är möjligt att människor har minskat sina kontakter i större utsträckning än beräknat.

Enligt scenariot beräknas toppen för smittspridningen i befolkningen nås i mitten av december. Men ser man till de olika åldersgrupperna verkar gruppen med personer som är 0-19 år snarare ha sin topp just nu.

– Vi följer utvecklingen noga och kommer att uppdatera modellen med nya falldata. I nästa steg kommer Folkhälsomyndigheten att presentera regionala modeller som utgör ett mer specifikt stöd för regionerna i sin vårdplanering, säger Anders Tegnell.

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.