Annons

FHM: Spridningen av covid-19 ökar – kan bli lika står våg som ifjol

Folkhälsomyndigheten (FHM) konstaterar att spridningen av covid-19 har ökat i Sverige under den senaste tiden. Enligt nya scenarier från FHM finns det risk att ökningen kan pågå ytterligare några veckor och nå sin topp i mitten av januari.
Publicerad 20 december 2022
.
.Foto: Mostphotos

Antalet patienter med covid-19 kan öka till liknande nivåer som under omikronvågen för ett år sedan och FHM menar att det bör finnas beredskap för detta inom hälso- och sjukvården.

Den nya delrapporten till regeringen innehåller två olika scenarier för båda visar ett fortsatt ökning av fall. De två scenarierna skiljer sig åt när det gäller smittsamhet. Scenario 0 innebär att smittsamheten fortsätter att vara på samma nivå som idag. Scenario 1 innebär att smittsamheten ökar med 10 procent, där faktorer som kallare väder och ökade kontakter inomhus ökar.

Annons

– Även om det finns en osäkerhet i scenarierna så är en möjlig utveckling att den kraftiga smittspridningen ökar i ytterligare några veckor innan vi når en topp. Det innebär att det bör finnas en beredskap för en fortsatt ökad belastning inom vård och omsorg liksom i samhället i stort för en ökad sjukfrånvaro på grund av covid-19, säger avdelningschef Sara Byfors, i ett pressmeddelande.

– Jag vill understryka vikten av att stanna hemma när man är sjuk, och att vaccinera sig mot covid-19 och influensa enligt gällande rekommendation för att minska risken för allvarlig sjukdom. Oavsett scenarierna ser vi sedan två veckor en kraftigt ökad smittspridning som har lett till att fler behöver vård för covid-19. Samtidigt är även spridningen av RS-virus och influensa omfattande, vilket ytterligare ökar belastningen på sjukvården, säger Sara Byfors.

Samtidigt bedömer Folkhälsomyndigheten att det inte finns skäl för utökade smittskyddsåtgärder på nationell nivå utifrån de nya scenarierna eller det aktuella läget.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons