Annons

Fler äldre utsatta för bedragare som låtsas komma från banken

Under tisdagen blev en 85-årig man i Mörbylånga lurad att föra över 50 000 kronor till en bedragare. Även en man i samma ålder i Kalmar blev utsatt för bedrägeriförsök samma dag.
Publicerad 4 februari 2022
Foto: Andranik Hakobyan/Mostphotos

Polisen har under den senaste tiden fått in många anmälningar från äldre personer som blivit utsatta för bedragare som säger sig komma från deras bank.

– De säger att de ringer från banken och att någon tagit ett lån i deras namn. Sen erbjuder de sig att starta ett nytt konto genom att personen ska föra över pengar via Swish, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Annons

Det kan också handla om att den ”bankanställda” besöker personen fysiskt och vill ta med sig deras bankkort, eller att bedragaren ber personen logga in med bank-id.

Det senaste fallet drabbade en 85-årig man i Mörbylånga som under tisdagseftermiddagen ska ha lurats att föra över cirka 50 000 kronor till en bedragare. Samma bedragare försökte lura samma man nästa morgon, men då ska mannen ha lyckats avvärja bedrägeriförsöket och inte fört över några pengar.

Två anmälningar om bedrägeri är upprättade, den ena fullbordat bedrägeri och den andra bedrägeriförsök.

Under tisdagen utsattes även en 85-årig man i Kalmar för ett liknande bedrägeriförsök. Han ska inte ha fört över några pengar.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för brotten.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons