GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fler använder cykelhjälm enligt ny mätning

Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, använder allt fler cyklister hjälm – men inte tillräckligt många.
Publicerad 26 september 2021
Foto: Mostphotos

NTF gör årligen en undersökning där de tittar på drygt 100 000 cyklister i landet och mäter hur många som har hjälm. Årets mätningar visar en ökning av cykelhjälmsanvändandet bland vuxna med tre procentenheter och bland barn med två procentenheter. För andra året i rad har över hälften av alla räknade cyklister använt hjälm.

I storstäder är man bättre på att använda hjälm än i mindre städer. I Stockholms län ligger hjälmanvändningen bland både vuxna och barn på över 70 procent. I Kalmar län ligger användningen bland vuxna på 43 procent och bland barn på 62 procent.

Daniel Kvarnström, NTF:s verksamhetschef, tror att fler använder hjälm i storstäder för att många tror att det är högre risk att råka ut för en olycka där. Men han menar att så inte alls är fallet. 80 procent av de cyklister som skadas allvarligt gör det i en singelolycka, enligt NTF.

– Den absolut vanligaste olyckan bland cyklister är ju singelolyckan och det är inte farligare att cykla omkull i en storstad än någon annanstans i landet så vi borde inte se regionala skillnader. Man cyklar omkull på grund av underlaget, sin egen ouppmärksamhet eller för hög fart. Fallhöjden från cykeln tillsammans med hastigheten gör att man skadar huvudet svårt när man slår i marken. Därför är cykelhjälmen lika viktig oavsett om du cyklar på landet eller i stan, säger Daniel Kvarnström i ett pressmeddelande.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.