Annons

Fler bedrägerier mot äldre anmälda: ”Vissa pratar i fyra timmar”

Den senaste tiden har ett stort antal bedrägerier mot äldre polisanmälts i Kalmar län. Det finns enligt polisen flera olika metoder för bedragarna att lura till sig pengar, en av dem är att i flera timmar försöka övertala personen att ge ut sitt bank-id.
Publicerad 2 juni 2022
Bank ID/polisemblem foto: Mostphotos och Eva-Lotta Hermansson Truedsson foto: Polisen/Anna Hermansson
Bank ID/polisemblem foto: Mostphotos och Eva-Lotta Hermansson Truedsson foto: Polisen/Anna Hermansson

Under måndagen ska en man och en kvinna från Kalmar, båda i 80-årsåldern, ha blivit uppringda av en okänd person som sa sig komma från ett inkassoföretag. Personen försökte vilseleda paret att logga in på sitt bank-id eftersom de annars skulle råka ut för ”ekonomisk skada” då de enligt uppringaren hade en stor skuld hos inkasso.

– Personen sa att ärendet skulle kopplas till Swedbank och att de skulle få prata med en annan man, men sedan kopplar de ju bara samtalet till en annan bedragare, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen.

Annons

– Vi har massor av sådana här ärenden hela tiden. Just det här samtalet pågick i upp till en timme men jag har hört om vissa som har pratat i fyra timmar. De drabbade känner inte att de kan komma därifrån. Men det man ska göra är att bara lägga på luren direkt, säger Hermansson Truedsson.

Det 80-åriga paret ska ha vägrat att lämna ut sitt bank-id och lyckades därmed avvärja bedrägeriförsöket.

– Misstänker man att det är den riktiga banken som ringer så får man slå upp numret till banken och ringa det. Banken ringer aldrig och säger att man ska logga in på det viset.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons