1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fler cyklar stjäls – och tjuvarna blir allt fräckare

Allt fler cyklar stjäls, men under 2019 låg uppklarningsprocenten hos polisen på strax över noll procent för cykelstölder. Här är tjuvarnas tillvägagångssätt – och tipsen till dig för att få behålla din cykel.

Allt fler cyklar stjäls, och det är framför allt i anslutning till bostaden som tjuvarna slår till. Det ser Folksam i en ny genomgång av cykelstölder. Så många som sex av tio cyklar stjäls i anslutning till bostaden.

Statistiken gäller både elcyklar och vanliga cyklar. Det verkar inte heller vara av någon större betydelse om cykeln har stått i förråd eller liknande, då 22 procent av elcyklarna som stulits under 2019 var inlåsta.

– Det är svårt att skydda sig helt mot cykelstölder, vilket inte minst visar sig då cyklarna inte ens står säkert när de är inlåsta. Det man dock ska göra, och som vi vet hjälper i vart fall delvis, är att alltid låsa fast cykeln i ett fast föremål med ett godkänt lås, och ta med batteriet till elcykeln. Då stoppar man i vart fall tillfällighetstjuven, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam i ett pressmeddelande.

Enligt Brottsförebyggande rådet förblir de flesta cykelstölderna ouppklarade, samtidigt som det är ett av de mest vanligt förekommande brotten. Under 2019 låg uppklarningsprocenten hos polisen på strax över noll procent för cykelstölder.

Under 2019 anmäldes nästan 70 000 cykelstölder, vilket är en ökning med sex procent jämfört med året innan, enligt statistik från Brå. Första halvåret 2020 stals nära en femtedel fler cyklar jämfört med samma period 2019.

– Tjuvarna är riktigt fräcka och klättrar upp på balkonger, har med vinkelslip för att få loss lås, de bryter upp hela cykelställningar och vi har även rapporter på att tjuvar kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade vid busshållplatser. Vi har till och med exempel på cyklar som stulits utanför polisen. Omgivningen skulle behöva börja reagera mer på cykelstölder, för i dagsläget är det mer eller mindre helt riskfritt att stjäla en cykel, säger Erik Arvidsson i pressmeddelandet.

Folksams tips för att förebygga cykelstölder:
– Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
– Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
– Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
– Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage, om du har tillgång till det. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.
– Om det är möjligt, ta av sadeln.
– Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
– Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.
– Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
– Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.
– Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt
– Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.

Läs mer

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Nyheter

Video: Här är måndagens coronanyheter

I videon kan du ta del av de senaste coronanyheterna från Sverige och världen.

Öland

Misstänkta för grovt fornminnesbrott på fri fot

Tre män misstänks ha ägnat sig åt storskalig systematisk vrakplundring i vattnet utanför Öland. Nu har de släppts på fri fot.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.