Annons

Fler som kör rattfulla blir av med körkortet – ökar i länet

Antalet personer som blir av med sitt körkort på grund av rattfylleri har ökat i länet. Det visar nya siffror från Transportstyrelsen.
Publicerad 3 augusti 2023
Polis Arkivbild
Polis ArkivbildFoto: Agnes Aronsson

Allt fler människor blir stoppade för rattfylleri eller drograttfylleri i Sverige. Det visar statistik från Riksförbundet M Sverige efter att ha undersökt årets första halva. Då har man sett en ökning med tio procent på personer som blivit av med sitt körkort på grund av rattfylleri eller drograttfylleri i landet. I Kalmar län har antalet personer som blivit av med körkortet ökat med cirka 22 procent sedan förra året. Från 84 personer under 2022 till 103 vid samma tid.

Rattfylla i den svenska vägtrafiken är ett växande problem i Sverige jämfört med andra länder. Där var fjärde dödsolycka är kopplad till alkohol eller droger.

Annons

Trots att antalet återkallade körkort ökar, finns det fortfarande många personer som inte blir upptäckta. Omkring 15 000 resor görs varje dag i landet där föraren är rattfull, enligt Trafikverket. Men det är långt ifrån alla som lagförs för rattfylleri.

Tony Gunnarsson berättar att anledningen är oklar kring varför rattfylleriet har ökat. Det kan handla om att poliser i dag ofta befinner sig på platser under vissa tidpunkter, där problematiken kan infinna sig.

– Som trafikant ska man inte behöva vara rädd eller orolig för att nästa bil man möter körs av en rattfull person. Det behövs fler poliser på våra vägar så att fler påverkade förare kan tas ur trafiken och att fler avskräcks från körning under alkoholpåverkan, säger Tony Gunnarsson, sakkunning i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Riksförbundet M Sverige hoppas på att se en minskning och har därför tagit fram några exempel på åtgärder att göra för att försöka minska rattfylleriet.

Så vill Riksförbundet M Sverige göra

Åtgärder för att minska rattfylleriet

– Fler nykterhetskontroller av polis.

– Inför alkobommar i samtliga färjeterminaler. Alkobommar har använts på försök i hamnar i Stockholm och Göteborg. Dessa försök visade att rattfylleriet minskade under perioden de användes, vilket är ett bevis på att nykterhetskontroller i hamnar behövs.

– Möjliggör för polisen att utan misstanke göra sållningsprov för droger i trafiken.

– Ta bort kryphålet för eftersupning. Förbjud personer som kört bil och varit inblandade i en trafikolycka att konsumera alkohol eller andra berusningsmedel inom sex timmar efter avslutad körning.

– Stoppa och kontrollera fler lastbilschaufförer. Tullverket har larmat om ett ökande antal drogpåverkade chaufförer.

– Klassa drograttfylla i den tunga trafiken som grovt brott.

Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons