GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera av kommunerna i länet saknar insatser för att förebygga självmord

Flera av Kalmar läns kommuner saknar viktiga och kunskapsunderbyggda insatser för att förebygga självmord. Det visar en ny enkätundersökning av organisationen Suicide Zero.
Publicerad 22 mars 2022
Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero. Foto: Erik Simander. Bildbyrån.
Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero. Foto: Erik Simander. Bildbyrån.

– 40 personer tog sina liv i Kalmar län år 2020. Kommunernas insatser är viktiga för att få ner den siffran, inte minst på grund av att de genom sitt breda samhällsuppdrag möter stora delar av befolkningen, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero i ett pressmeddelande.

Suicide Zero har skickat ut en enkät till landets kommuner som sju av Kalmar läns 12 kommuner har besvarat. Att kommuner ger stöd till riskgrupper, utbildar personal, genomför insatser i skolan och åtgärdar risker i den fysiska miljön har en bevisad effekt för att förebygga självmord. Kommunerna har en central roll i arbetet att minska antalet personer som dör i suicid.

Kommunernas arbete med insatser för att förebygga självmord betygsatts utifrån svaren i undersökningen. När kommunerna har rankats utifrån sina svar får två av de sju svarande kommuner i länet rött ljus. Det innebär att viktiga förutsättningar och insatser saknas för ett arbete som kan bidra till att minska antalet självmord. Fyra kommuner får gult ljus, vilket innebär att viktiga insatser finns men att arbetet måste utvecklas.

En av länets kommuner är däremot bland de bästa i Sverige på insatser för att förebygga självmord, nämligen Västerviks kommun, som får grönt ljus.

– Bakom varje siffra finns en unik människa och ofta efterlevande som tvingas uthärda den svåraste av förluster. Om fler kommuner utvecklar sitt arbete kan liv räddas, och alla insatser är inte resurskrävande. Det finns goda exempel, som Västervik, att inspireras av, säger Rickard Bracken i pressmeddelandet.

Info om rankingen:

Enkäten har skickats ut till Sveriges samtliga 290 kommuner. 181 kommuner har besvarat enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 62 procent.

Poängsättningen:

GRÖN 20 – 27 poäng

GUL 10 – 19 poäng

RÖD 0 – 9 poäng

Ranking:

Västerviks kommun - 20 poäng

Torsås kommun - 19 poäng

Kalmar kommun - 16 poäng

Oskarshamns kommun - 15 poäng

Mörbylånga kommun - 15 poäng

Vimmerby kommun - 9 poäng

Hultsfreds kommun - 2 poäng

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.