unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Livsstilarrow-down
  3. Kultur & Nöjearrow-down
  4. Familjarrow-down
  5. Sport
  6. E-tidning
  7. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Flera farliga leksaker funna i stickprovskoll

Konsumentverket har gjort en kontroll av leksaker till små barn som säljs på stormarknader eller i mataffären.
Genrefoto.
Genrefoto.
Foto: Frugan/Mostphotos

Marknadskontrollen gjord av Konsumentverket visar att 4 av 15 leksaker hade allvarliga säkerhetsbrister. Ytterligare 6 saknade rätt märkning och varningsinformation.

– Det handlar om att smådelar på leksaken kan lossna. Det innebär en risk att barnet sätter i halsen och kvävs, säger Emma Henriksen Kvarth, utredare på Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Totalt har 15 leksaker köpts in från sju ställen och leksakerna har skickats till ett testlabb för provning mot säkerhetskraven. Alla de inköpta leksakerna var CE-märkta, vilket innebär att tillverkaren ska garantera att säkerhetskraven och lagstiftningen är uppfyllda. Trots det hade alltså fyra av de femton leksakerna allvarliga säkerhetsbrister. Bara fem av de provade leksakerna klarade provningen utan anmärkningar och uppfyller också lagstiftningens krav gällande märkning och varningsinformation.

I dag säljs leksaker i allt större utsträckning i livsmedelsbutiker, på lågprisvaruhus och i butiker som säljer många andra sorters saker. Butiker med ett brett sortiment kan ha svårt att upprätthålla tillräcklig kompetens när det gäller krav och regler.

– Mitt råd till dig som köper leksaker till små barn, kolla noga att det inte finns några smådelar som verkar lösa. Testa att dra och rycka i leksaken. Tänk på att små barn gärna stoppar leksaker i munnen och att risken finns att barnet kvävs om någon del skulle lossna, säger Emma Henriksen Kvarth i pressmeddelandet.

Upptäcker man brister i barns leksaker ska barnen inte längre få tillgång till dem. Leksaken kan reklameras till det ställe där de köptes in, och man kan även göra en anmälan till Konsumentverket.