Annons

Flera män i länet tros ha hjälpt till vid åldringsbrott

När polisen i Dalarna utredde ett telefonbedrägeri där en äldre person blivit avlurad runt 100 000 kronor följde man pengarna. Och hamnade i Kalmar län.
Publicerad 20 januari 2021
Låt dig inte luras. Genrebild.
Låt dig inte luras. Genrebild.Foto: Andrey Popov/Mostphotos

– Det handlar om sex män i åldern 15 till 30 år som kan räkna med besök från oss, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Männen ska ha låtit sig användas som målvakter när kriminella lurat den gamla människan att lämna ifrån sig sina bankuppgifter och sedan tömt kontot på pengar.

Annons

I klumpsummor om 15 000 kronor har pengarna swishats vidare till de sex länsmännens bankkonton. De har sedan tagit ut pengarna kontant och lämnat över till ligan, och fått någon tusenlapp för besväret.

Tillvägagångssättet är vanligt och ofta är det målvakterna som åker dit medan hjärnorna bakom klarar sig undan. I och med att polisen enkelt kan följa pengarna till målvakternas konton så är dem lättidentifierade.

– Många av dem vet inte ens att de gör sig skyldiga till brott, men det handlar om penningtvätt. De kontaktas via sociala medier och får någon förklaring till varför de ska hjälpa till med det här, fortsätter Robert Loeffel.

De senaste tre åren har svenska åldringar genom telefonbedrägerier lurats på runt 500 miljoner kronor.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons