1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Folkhälsomyndighetens råd: ”Fortsätt jobba hemma under hösten”

Under torsdagen kallade socialminister Lena Hallengren, från Kalmar, samt statsepidemiolog Anders Tegnell till presskonferens. Där kom de med riktlinjer inför hösten.
Under torsdagen kallade socialminister Lena Hallengren samt statsepidemiolog Anders Tegnell till presskonferens.
Foto: Regeringskansliet

Under torsdagen kallade socialminister Lena Hallengren samt statsepidemiolog Anders Tegnell till presskonferens. I morgon är det sex månader sedan Sverige hade sitt första bekräftade fall av covid-19, och nu börjar siffrorna äntligen peka åt rätt håll, meddelade de.

– Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi. Vi ser hur nya utbrott flammar upp i värden, även i Europa. Vi måste tillsammans göra allt för att behålla den utvecklingen vi har i Sverige, säger socialminister Lena Hallengren under presskonferensen.

Det har skiljt sig mellan olika delar av landet hur Folkhälsomyndighetens riktlinjer har efterföljts.

– Regeringen kommer fortsätta se över vilka beslut vi behöver fatta för att ta oss igenom denna pandemi. Men vi behöver även miljoner kloka vardagsbeslut, säger Lena Hallengren.

– Situationen har snabbt förbättrats. Det har gått snabbare än någon av oss vågat hoppats på. Vi närmar oss de nivåerna som flera länder har som krav för att öppna resandet igen, vilket är positivt, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten anser att det är viktigt att vissa rekommendationer ligger kvar även under hösten, för att inte smittspridningen ska öka igen. Bland annat gäller det rekommendationen att fortsätta jobba hemifrån.

– Att arbeta hemma måste fungera både för arbetsgivaren och arbetstagaren. Som arbetsgivare måste man tänka på att stanna hemma och jobba under långa perioder kan innebära negativa effekter, säger Anders Tegnell.

Bland de negativa effekterna ser Folkhälsomyndigheten psykisk ohälsa och isolering.

Anders Tegnell valde även att lyfta trängseln i kollektivtrafiken under presskonferensen. Nu kör de flesta bussar, tåg och tunnelbanor halvfulla.

– Jag vill fortsätta betona vikten av att undvika trängsel. Frågan kommer komma tillbaka i höst, då vi öppnar för gymnasier och högskolor att ha undervisning på plats igen. Det blir större ökning resor. Det är även viktigt att man tänker på hur man tar sig till jobbet. Finns det andra sätt än kollektivtrafiken? Använd de så mycket som möjligt.

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Kalmar

”Trygghetsvandringar” utökas i Kalmar

Kommunen och föreningarna vill se ett tryggare Kalmar. Nu utförs vuxenvandringar under hela sommarlovet.

Nyheter

Video: Här är måndagens coronanyheter

I videon kan du ta del av de senaste coronanyheterna från Sverige och världen.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.