Annons

Första behandlingen med nytt covidläkemedel i Sverige

Den första patienten i Sverige har fått behandling med det nya covid-läkemedlet bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen har behandlingen gått bra och inom kort kommer den första större leveransen av läkemedlet, det rapporterar SVT.
Publicerad 3 mars 2021
Foto: Mostphotos

I fredags förra veckan fick Region Västerbotten en akut leverans av en dos till en patient som ansågs vara i behov av läkemedlet. Patienten svarade bra på behandlingen.

– Eftersom det finns begränsad tillgång till läkemedel som verkar mot viruset så ger det här vården ytterligare ett verktyg. Men vi hoppas att behovet av läkemedlet kommer att sjunka i takt med att vaccinationerna fortsätter, säger Maria State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli, till SVT.

Läkemedlet är särskilt framtaget för att behandla covid-19 och består av konstgjorda antikroppar som ges via dropp. Läkemedelsverket godkände bamlanivimab den 18 februari och licensen är beviljad för behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över tolv år som riskerar att få svår covid-19. Det innefattar till exempel personer med nedsatt immunförsvar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons