unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Första behandlingen med nytt covidläkemedel i Sverige

Den första patienten i Sverige har fått behandling med det nya covid-läkemedlet bamlanivimab. Enligt Socialstyrelsen har behandlingen gått bra och inom kort kommer den första större leveransen av läkemedlet, det rapporterar SVT.
Foto: Mostphotos

I fredags förra veckan fick Region Västerbotten en akut leverans av en dos till en patient som ansågs vara i behov av läkemedlet. Patienten svarade bra på behandlingen.

– Eftersom det finns begränsad tillgång till läkemedel som verkar mot viruset så ger det här vården ytterligare ett verktyg. Men vi hoppas att behovet av läkemedlet kommer att sjunka i takt med att vaccinationerna fortsätter, säger Maria State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli, till SVT.

Läkemedlet är särskilt framtaget för att behandla covid-19 och består av konstgjorda antikroppar som ges via dropp. Läkemedelsverket godkände bamlanivimab den 18 februari och licensen är beviljad för behandling av mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över tolv år som riskerar att få svår covid-19. Det innefattar till exempel personer med nedsatt immunförsvar.

Läs mer