Annons

Första gårdsslakten i Sverige godkänd: ”Det är glädjande”

Nu har det första företaget godkänts för ”slakt på gård”.
Publicerad 8 november 2023
Kossor på lantbruk
Kossor på lantbrukFoto: Mostphotos

Det har länge funnits en efterfrågan från djurägare att få slakta på den jordbruksanläggning som djuren kommer ifrån. Nu har det första svenska slakteriet fått godkänt att utföra slakt av djur på gården.

– Det är glädjande att vi nu har slakterier som tagit möjligheten och ansökt om att bli godkända, säger Mona-Lisa Dahlbom i ett pressmeddelande. Hon är senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

Annons

Djurägare som har efterfrågat slakt på gård har lyft fördelar som att djuren slipper transporter inför slakt. EU:s regler har tillåtit slakt på gård av ett begränsat antal nötkreatur, hästar och tamsvin sedan hösten 2021, men nu har alltså första svenske företaget ansökt och fått godkänt. Slakterier kan ansöka hos Livsmedelsverket för att bli godkända. En djurägare som vill få sitt djur slaktat på gården kan i sin tur ta kontakt med ett slakteri.

Livsmedelsverket och en bred grupp intressenter tog fram tillämpningen av reglerna tillsammans under 2022.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons