GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Första hjälpen för diabetiker

Insulinkänning, insulinchock eller syraförgiftning? Och vad menas med allt prat om att vara ”låg” eller ”hög”? Så lär du dig känna igen de olika symptomen – och så kan du hjälpa till själv.
Publicerad 26 november 2021
Är du osäker på ifall en medvetslös person har diabetes? Många har speciella armband, tatueringar eller kort i plånboken som talar om att de är diabetiker.
Är du osäker på ifall en medvetslös person har diabetes? Många har speciella armband, tatueringar eller kort i plånboken som talar om att de är diabetiker.Foto: Mostphotos

Över 500 000 människor i Sverige har diabetes, varav runt 50 000 har diabetes typ 1, enligt Diabetesförbundet. Men långt ifrån alla har koll på vad de ska göra om en diabetiker behöver akut hjälp.

Insulinkänning eller hyperglykemi kallas det när en diabetiker får ett blodsockerfall. Bland diabetiker brukar det kallas att ”vara låg”. En insulinkänning kan bero på utebliven eller försenad måltid, för stor insulindos, för ansträngande motion eller alkoholkonsumtion. Oftast kan diabetikern själv känna igen symptomen och rätta till situationen men ibland kan hjälp behövas. Då kan du hjälpa till genom att se till att personen snabbt får i sig socker av något slag, till exempel ett glas juice, godis eller en sked honung.

Symptom vid lågt blodsocker:

– Matthet

– Svettningar

– Darrningar

– Blekhet

– Onormalt beteende: irritabilitet, orolighet

– Otydligt tal

– Dimsyn och dubbelseende

– Raglande gång

Så kan du hjälpa:

– Ge personen något sött att äta eller dricka. Till exempel några bitar vanligt socker eller druvsocker, ett glas juice eller läsk (ej lightläsk), en frukt, godis eller en sked honung.

– Ge aldrig en diabetiker med lågt blodsocker insulin.

– Invänta reaktionen i 10–15 minuter. Om maten eller drycken inte hjälper har personen drabbats av insulinchock.

Källa: Diabetesförbundet

Insulinchock eller insulinkoma kan man få ifall insulinkänningen går för långt. Det som händer är att sockerhalten i blodet blir för låg vilket gör att hjärnan inte får tillräckligt med näring. Till sist kan man bli medvetslös och drabbas av chock. I det fallet ska du ringa efter en ambulans via 112.

Symptom vid insulinchock:

– Medvetslöshet

– Omtöckning

Så kan du hjälpa:

– Ring efter ambulans på 112.

– Är personen medvetslös, lägg personen i framstupa sidoläge tills ambulansen kommer.

– Om hen krampar, lägg personen i framstupa sidoläge och försök hålla andningsvägar fria.

– Försök aldrig tvinga i en medvetslös person mat eller dryck.

Källa: Diabetesförbundet

Motsatsen till en insulinkänning är när blodsockret är för högt – även kallat att ”vara hög”. Vid sådana tillfällen kan symptomen visa sig likadant som vid det första insjuknandet med trötthet, törst och ökade urinmängder. Det enda som hjälper i det fallet för en diabetiker är att ta insulin.

Symptom vid högt blodsocker:

– Törst

– Ökade urinmängder

– Trötthet

– Illamående

– Huvudvärk

Så kan du hjälpa:

– Det enda som hjälper för en typ 1 diabetiker som har högt blodsocker är att ta insulin, antingen i spruta eller tablettform. Se efter hur personen mår. Kanske har personen missat att ta sitt insulin?

Källa: Diabetesförbundet och 1177 Vårdguiden

På lång sikt kan förhöjt blodsocker skada kroppens blodkärl, vilket kan leda till bland annat nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna. Därför är det viktigt för en diabetiker att hålla sitt blodsocker på en så jämn nivå som möjligt.

I värsta fall kan en obehandlad hög nivå av blodsocker leda till ketoacidos, syraförgiftning, som kan bli livshotande. Det kan uppstå om en diabetiker vid upprepade tillfällen glömmer att ta sitt insulin, om insulinpumpen slutar fungera eller vid obehandlad diabetes typ 1. Symptom på ketoacidos kan vara kräkningar, acetonluktande andedräkt, yrsel och i värsta fall medvetslöshet. Om du misstänker att du eller en annan person drabbats av detta – ring nödnumret 112.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.