Annons

Frukt och chokladdryck väntas bli allt dyrare – nu ökar matpriserna igen

Matpriserna ökar igen. Varor som chokladdryck och frysta grönsaker har blivit dyrare. Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, tror att matpriserna kan komma att stiga ytterligare.
Publicerad 7 augusti 2023
Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.
Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos, Lars Classon

Sedan en tid tillbaka har matpriserna inte förändrats särskilt mycket. Men i dag ser det lite sämre ut jämfört med för en månad sedan. Nu ser man att varorna stiger med 0,2 procent.

– Det kanske inte låter så mycket, men för de varor som stiger, kan det handla om en krona, fem kronor eller mycket mera på artiklarna, säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen.

Annons

Dessutom handlar det även om att butikskedjorna inte höjer priserna samtidigt. Redan i juni började många butiker att höja priserna på varorna. En månad senare fortsatte även andra kedjor att göra likadant. De uppåtgående priserna drabbar inte bara en butik, utan till sist alla butikskedjor.

Chokladdrycker, frysta grönsaker och frukt är några av de varor som har stigit mest i pris. Många av de varorna innehåller socker, vilket gör att varorna blir dyrare.

En annan orsak till de ökade priserna är importerna från utlandet. Cirka hälften av den mat som äts i Sverige är importerad. Varor som till exempel lök, paprika och morötter har därför ökat i pris. Motivet bakom det är att den svenska kronan är så pass svag i dag och de andra valutorna står allt högre. Det gör att man måste höja priserna i Sverige. Det här är något som många leverantör och butikskedjor kämpar med varje dag.

Trots de stigande priserna, finns det många konsumenter som är prismedvetna och väljer att titta på en vara i flera olika butiker. Det gör att butikerna konkurrerar om kunderna som många gånger i stället vänder sig till lågprisföretagen. Många butiker väljer då att gå ut med kampanjer och erbjudanden för att locka kunderna till deras butik samt rabatterar så mycket som de kan.

– Då säger vi tack och går in och handlar de som är på bra pris. Sedan går vi till en annan butik och handlar annat utan att det blir konstigt, säger Ulf Mazur.

Omkring 40 procent av det som folk köper i dag är på extrapris.

Ulf Mazur tror att de stigande priserna tenderar att fortsätta i den här riktningen en tid framöver.

Tre tips från Ulf Mazur för att klara prisökningarna:

1. Var prismedveten som konsument. Kolla vilka erbjudanden, kampanjer och rabatterade priser som finns i de olika butikerna.

2. Få koll på din privatekonomi. Betala hellre löpande än att ta betalningar på kredit och betala en månad senare.

3. Släng inte mat och passa även på att köpa varor med kort datum.

Philippa NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons