Granbarkborrarna spås bli färre i år
Anledningen är att granbarkborren inte verkar ha förökat sig lika mycket 2020 som året innan. Det menar Martin Schroeder, professor vid institutionen för ekologi vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som årligen gör uppföljningar av granbarkborrens förökning i dödade träd i Småland.
Schroeders senaste undersökning pekar mot att granbarkborrens så kallade förökningsframgång sjönk kraftigt under 2020, till en knapp tredjedel av vad den var 2019. Det betyder sannolikt minskade skador på skogen under 2021, så länge det inte blir väldigt varmt och torrt i sommar. Det var extremsommaren 2018 som utlöste det hittills största granbarkborreutbrottet som drabbat Sverige.
– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har förhöjda populationer av granbarkborre i södra och mellersta Sverige och att det därför kommer att bli skador även i år. Det är därför viktigt att fortsätta med bekämpningsarbetet för att rädda virkesvärden, säger Martin Schroeder.
– Nu under vintern kan det vara lämpligt att avverka större områden med skadad skog för att rädda eventuella virkesvärden och underlätta återbeskogningen. Även riskbestånd som delvis tidigare har skadats eller som riskerar att angripas i sommar, kan också vara lämpliga att avverka nu i vinter, säger Kerstin Ström, projektledare på Stoppa borrarna på Skogsstyrelsen.
Nära åtta miljoner kubikmeter gran, till ett värde av runt 3,5 miljarder kronor, dödades av granbarkborrar ifjol.