GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gräshoppa godkänt som mat

Den europeiska vandringsgräshoppan är nu godkänd för användning som mat inom EU, det meddelar Livsmedelsverket.
Publicerad 21 november 2021
Sugen på en gräshoppa på tallriken?
Sugen på en gräshoppa på tallriken?Foto: Mostphotos

Det är den andra insekten som är klar för att läggas på tallriken. Tidigare i år godkändes mjölmask som livsmedel inom EU och fler insekter står på tur för bedömning. Det gäller bland annat hussyrsa, tropisk hussyrsa, honungsbi och drönarpuppa samt svart svart soldatfluga.

Det är EU-kommissionen som har stämplat godkännandet och den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, som gått igenom det vetenskapliga underlaget.

– Det är viktigt att företag som vill sälja insekter tar ansvar och följer reglerna som finns till för att ingen ska bli sjuk av maten. För insekter kan leda till allergi, särskilt om du har skaldjursallergi, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressutskick.

Godkännandet om insekter som mat kan gälla alla företag eller enbart det företag som gjort själva ansökan. I fallen kring europeisk vandringsgräshoppa och mjölmask gäller godkännandet enbart det ansökande företaget.

– Men godkännandet kan ändå ses som en fingervisning om hur Efsa och EU-kommissionen bedömer insekter som livsmedel, säger Astrid Walles-Granberg och tillägger att nästa insektsart på tur för bedömning är hussyrsa.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.