Annons

Gröna matavfallspåsen byts ut mot plastfritt alternativ

Nu står det klart att den gröna påsen från Kretslopp Sydost byts ut mot en snarlik variant – men den här gången 100 procent plastfri och nedbrytbar.
Publicerad 17 februari 2023
Den gröna påsen ska nu göras om till en biopåse. Den är främst tillverkad av vegetabiliska oljor och stärkelse.
Den gröna påsen ska nu göras om till en biopåse. Den är främst tillverkad av vegetabiliska oljor och stärkelse.Foto: Linus Gunnarsson/Mostphotos

Den nya matavfallspåsen kommer ha samma färg och funktion som den tidigare påsen och ska fortsatt knytas med dubbel knut. Det som är nytt är det plastfria materialet som påsen tillverkas av. Även trycket på påsen har uppdaterats för att förtydliga att det är en biopåse.

– Vi har länge letat efter ett plastfritt alternativ till den gröna matavfallspåsen som är användarvänlig, snäll mot miljön och som samtidigt håller under hela insamlingsprocessen. Vi är stolta över att nu kunna presentera biopåsen som uppfyller alla kriterier, säger Maria Schade, förbundsdirektör på Kretslopp Sydost, i ett pressmeddelande.

Annons

Påsen kommer bestå av biologiskt nedbrytbara polymerer och är hundra procent biologiskt nedbrytbar, enligt Kretslopp Sydost. Påsen ska inte efterlämna några mikroplaster och uppfyller kraven enligt EU-standard. Den är främst tillverkad av vegetabiliska oljor och stärkelse.

De första leveranserna av den nya biopåsen kommer ske i slutet av mars.

Skiss av den nya påsen.
Skiss av den nya påsen.Foto: Kretslopp Sydost
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons