Annons

Guiden Gängsnacket ska motverka att unga rekryteras till gängkriminalitet

Nu går Länsstyrelsen Kalmar län ut med information om guiden Gängsnacket, som riktar sig till föräldrar och andra vuxna. Den innehåller information om risken att barn kan bli rekryterade eller lockade in i kriminella gäng.
Publicerad 12 oktober 2023 • Uppdaterad 13 oktober 2023
Genrefoto
GenrefotoFoto: Mostphotos

Länsstyrelsen och polisen har tillsammans tagit fram en guide inom det gemensamma projektet ”Gängsnacket”, som initierades av Västerås stad 2021.

– Vi såg att det fanns ett stort behov hos kommunerna av att nå ut med den här formen av information. Det är viktigt att föräldrar och andra vuxna är engagerade i sina barns liv. Gängsnacket kan hjälpa vuxna att bli mer uppmärksamma och börja prata om riskerna med gängkriminalitet, säger Madelene Drottman, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Annons

Så hur kan man förhindra att barn och unga dras in i kriminella gäng? Det är en stor och komplicerad fråga, och enligt länsstyrelsen är lösningen insatser från många olika personer och organisationer. Under processen att ta fram Gängsnacket har länsstyrelsen samverkat med en rad andra myndigheter, civilsamhällesorganisationer, kommuner och forskare. Gängsnacket som broschyr finns på nio olika språk. Till den finns en handledning som går att använda som stöd och fördjupning för yrkesverksamma som delar ut- och pratar om gängkriminalitet.

– Gängsnacket är en viktig pusselbit i att motverka nyrekryteringen av barn och unga. Det är en del i det förebyggande arbetet som saknats och varit efterfrågat, avslutar Malin Wiktoreng, nationell brottsförebyggande samordnare för länsstyrelserna.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons