Annons

Hälften av arbetsplatserna hade brister i arbetet mot smittspridning

Under pandemin har arbetsmiljöverket gjort nästan 3 000 inspektioner riktade mot smittspridningen på arbetsplatser. Det visade sig att över hälften av arbetsgivarna hade brister.
Publicerad 23 februari 2022
Malin Cato, Arbetsmiljöverket. Pressfoto
Malin Cato, Arbetsmiljöverket. Pressfoto

– Pandemin har varit en ögonöppnare för många arbetsgivare om att smitta kan vara en arbetsmiljörisk, det är en viktig lärdom även för framtiden. Många arbetsgivare hade inte heller tillräcklig kunskap om hur de kunde motverka smittspridning på sina arbetsplatser, säger Malin Cato, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.

Förra året när få hade vaccinerats mot covid-19 gjorde Arbetsmiljöverket, på uppdrag av regeringen, en stor inspektionsinsats mot smittspridningen på arbetsplatser. Inspektionerna gjordes inom branscher där det förekommer många kontakter mellan människor och där det inte var ett alternativ att arbeta hemifrån. Vård- och omsorg var inte med i inspektionsinsatsen eftersom personalen tidigt hade blivit vaccinerade.

Annons

Sammanlagt gjordes nästan 3 000 inspektioner för att kontrollera vad arbetsgivaren för till exempel restauranger med mat för avhämtning, fastighetsskötsel, lokalvård, skolor, tandläkare, stora byggprojekt, tågvärdar, butiker, statliga servicekontor och slakterier hade gjort för att förebygga smittspridning.

53 procent av inspektionerna ledde till krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister. De flesta har åtgärdat bristerna efter inspektionerna

– Det är svårt att stoppa smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser. Men vi ser att det är enklare att hantera och fånga upp nya risker, som coronaviruset var, om man har en systematik på plats, med rutiner för arbetsmiljöarbetet, säger Malin Cato i pressmeddelandet.

Pandemin är inne i ett nytt skede och regeringen har lättat på de flesta restriktioner. Men för arbetsgivare är det fortfarande viktigt att göra riskbedömningar av smittspridning på arbetsplatser.

– Det gäller att inte slappna av, utan att fortsätta hantera smitta som en risk i arbetsmiljön. Det kan minska även andra smittor, som kan spridas på arbetsplatser och göra många sjuka, till exempel influensan eller vinterkräksjukan, avslutar Malin Cato.

Arbetsmiljöverket har gjort nära 3 000 inspektioner av det förebyggande arbetet mot smittspridningen på arbetsplatser, bland annat på restauranger med avhämtning. Pressfoto: Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket har gjort nära 3 000 inspektioner av det förebyggande arbetet mot smittspridningen på arbetsplatser, bland annat på restauranger med avhämtning. Pressfoto: Arbetsmiljöverket

Om inspektionerna:

Sedan pandemin började har över 60 000 anmälningar om allvarliga incidenter kopplade till covid-19 kommit in till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har i huvudsak ställt krav på att arbetsgivarna ska undersöka, riskbedöma och vidta åtgärder för att förebygga smittspridning, utbilda anställda om detta och ha rutiner för att utreda ohälsa, olycksfall och tillbud kopplade till smitta.

De flesta inspektioner genomfördes via telefon, med undantag för stora byggarbetsplatser, som inspekterades på plats.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons