1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Helena cyklar från Stockholm till Långe Erik: ”Ser fram emot allt”

Det är Helena Löfgren som ligger bakom äventyret ”Fyr till fyr - och vägen dit”. Hon ska nämligen cykla från Stockholm den 8 juli och anländer till Långe Erik på Öland den 16 juli. ”Jag vill lära mig att inte vara rädd för att äventyra själv”, säger Helena.
Helena Löfgren på Öland.
Foto: Privat/Helena Löfgren

Helena Löfgren, som bor i Stockholm, planerar att cykla från huvudstaden ända upp till norra Öland. På vägen gör hon övernattningsstopp i Trosa, Söderköping, Loftahammar och Oskarshamn innan hon anländer till Kalmar den 12 juli. Dagen efter tar hon cykelbåten Dessie mellan Kalmar och Färjestaden och därefter cyklar hon till fyrarna Långe Jan på södra Öland och sedan upp till Långe Erik på norra Öland.

– Största anledningen till det här äventyret är att jag går en äventyrsutbildning som heter Adventure Academy. I den är en av delarna att vi ska genomföra ett äventyr i sommar. Först hade jag planerat ett äventyr i Norge, men det fick jag ställa in på grund av corona. Nu blir det ett äventyr hemma i Sverige i stället, och det är jag väldigt glad över, säger Helena Löfgren.

Hur hon ska övernatta är i dagsläget inte helt bestämt. Antagligen kommer hon boka boende hela vägen ner till Kalmar, men tältar tre nätter i samband med att hon cyklar från södra till norra Öland.

Hur tar du dig tillbaka till Stockholm?

– Tanken är att jag ska cykla tillbaka också. Jag älskar Öland. Landskapet, havet, allt är fantastiskt. Min sambos familj har stuga i Djupvik på Öland och där brukar vi vara så mycket som möjligt om somrarna. Efter att jag har cyklat till Långe Erik cyklar jag till stugan i Djupvik och stannar där i två veckor innan jag cyklar hem igen.

Foto: Privat/Helena Löfgren

Helena har förberett sig ordentligt inför äventyret. Hon har gjort en gedigen projektplan, med bland annat bakgrund, syfte, delmålsplaner, dagsplan, boendeplan, beskrivning av alla delsträckorna och vad det finns för sevärdheter på vägen. På grund av en tidigare skada i ryggen tar Helena cyklingen i sitt eget tempo. Hon tänker att hon kör i tvåtimmarsintervaller men om hon behöver stanna efter en timme gör hon det.

– Förutom att göra projektplanen har jag också har tränat under vintern och våren, dels genom cykling och dels genom vandringar och i slalombacken.

Vad ser du som den största utmaningen under ditt äventyr?

– Att jag gör det helt själv – det är den största utmaningen för mig. Jag gör mycket saker, men aldrig på egen hand. Det gjorde jag däremot förr när jag var yngre. Min tanke med att söka till utbildningen var för att lära mig att inte vara rädd för att äventyra själv.

Och vad ser du mest fram emot med ditt äventyr?

– Allting med cykelresan. Och jag ser fram emot att se hur jag hanterar ensamheten.

Den som vill hålla sig uppdaterad om Helena Löfgrens äventyr kan följa henne i sociala medier, på hennes Instagramkonton @adventurehelena och @hellofgren.

– Förhoppningen är att inspirera andra att också våga.

Foto: Privat/Helena Löfgren
Foto: Privat/Helena Löfgren
Namn: Helena Löfgren
Ålder: 54
Bor: Stockholm
Jobbar med: IT på TUI
Familj: Sambo
Intressen: Friluftsliv, cykling, foto och resa

Läs mer

Nyheter

Video visar misshandel av djur: ”Ren och skär dödsångest”

En inspelning som organisationen Djurrättsalliansen filmat vid en av Sveriges största äggproducenter, ett företag i Kalmar län, visar bland annat hur en höna med kläms i en dörr med full kraft.

Nöje

Aldestam fixar kräftskiva: ”Blir mest exklusiva i mannaminne”

Efter inställda middagen – partyfixaren löser privat fest.

Kalmar

Hög hotellbeläggning i Kalmar i juli

Nästan lika många besökare som i juli 2019.

Öland

Olycka: Två bilar kolliderade i korsning

Olyckan har mycket stor påverkan på trafiken

Öland

JUST NU: Misstänkta Bödarånare släppta

Under tisdagseftermiddagen meddelade åklagaren Kjell Jannesson att de båda misstänkta släpptes vid 14-tiden.

Kalmar

Blåljus: Inbrott på Trädgårdsgatan i natt

Det var vid 03-tiden som ett inbrott inträffade på Trädgårdsgatan i Kalmar.