Annons

Hjärt-Lungfonden: ”Endast var fjärde svensk kan tecknen på stroke”

Omkring 26 000 personer drabbas av stroke varje år, varav 6 000 dör. Stroke är ett av de mest akuta och livshotande sjukdomstillstånden, men trots detta visar en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden att endast var fjärde svensk känner till tecknen på stoke genom AKUT-testet.
Publicerad 28 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

– När en stroke inträffar krävs akut behandling för att minska risken för hjärnskador och öka chansen till överlevnad. Men endast var tredje drabbad kommer till sjukhus inom tre timmar. Om hela Sveriges befolkning lär sig symptomen på stroke så kan vi rädda fler liv och öka chanserna till fler friska år för dem som insjuknar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressutskick.

Hjärt-Lungfonden gjorde samma sifoundersökning för fyra år sedan och det gav ungefär samma utfall. Årets undersökning visar att 26 procent känner till tecknen på stroke, jämförst med 27 procent år 2019. Drygt 34 procent vet idag vad AKUT-testet är, men inte hur det går till. I undersökningen från 2019 var motsvarande siffra 43 procent.

AKUT-testet.
AKUT-testet.Foto: Hjärt-Lungfonden
Annons

– Tack vare forskning och förbättrad vård har dödligheten i stroke nästan halverats sedan millennieskiftet. Om allmänhetens kunskaper om symptomen för stroke skulle öka så skulle med största sannolikhet även livskvaliteten för de drabbade öka, säger John Pernow, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Fakta om Sifoundersökningen

Den webbaserade undersökningen genomfördes av Kantar Sifo 20-22 april 2023. Över 1 000 svenskar svarade på frågan, med följande resultat:

De vanligaste symptomen på stroke sammanfattas i det så kallade AKUT-testet. Kan du AKUT-testet?

• Jag vet vad det är och hur det går till: 26 procent.

• Jag vet vad det är men inte hur det går till: 34 procent.

• Jag vet inte vad det är: 32 procent.

• Tveksam, vet ej: 9 procent.

AKUT-testet

• Vid minsta misstanke om stroke – ring 112.

• Ett sätt att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om någon plötsligt börjar bete sig annorlunda och du misstänker stroke ber du personen i fråga utföra följande handlingar:

A – Ansikte. Be personen le. Vid stroke hänger den ena mungipan inte alltid med.

K – Kroppsdel. Be personen hålla armarna rakt upp. Vid stroke faller ofta ena armen ned.

U – Uttal. Be personen säga en enkel mening av typen ”det är vackert väder i dag”. Vid stroke är uttalet ofta sluddrigt.

T – Tid. Varje sekund räknas för att rädda liv.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons