GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hög arbetslöshet – men även brist på arbetskraft

När restriktionerna hävdes uppdagades bristen på arbetskraft. Enligt Arbetsförmedlingen är det flera branscher som har problem med att hitta personal – trots hög arbetslöshet.
Publicerad 12 oktober 2021
Pressbild
Pressbild
Foto: Peter Kroon

I slutet av september var omkring 388 000 personer inskrivna arbetslösa, det är en minskning med 77 000 personer jämfört med samma månad ifjol. På ett år har arbetslösheten minskat från 9,0 procent till 7,5 procent. Även om arbetslösheten minskar är den fortfarande hög och det råder samtidigt brist på arbetskraft i hela landet. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen där hela 124 000 lediga jobb annonserades i Platsbanken i september. I fjol låg siffran på 60 000 samma månad.

I många branscher var det redan innan pandemin en brist på utbildad arbetskraft som exempelvis kockar, ingenjörer och undersköterskor. Nu har det även blivit brist på personer i ingångsjobb, bland annat serveringspersonal. En förklaring till detta kan vara att många av de som blev korttidspermitterade eller uppsagda under pandemin har skolat om sig eller bytt bransch.

– Det är svårt att få tag i arbetskraft med efterfrågade kompetenser eftersom arbetsgivarna söker efter samma personal samtidigt. Den här bristen är dock övergående, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingen arbetar nu med att vägleda och motivera fler personer till utbildningar som leder till arbete.

– Många arbetssökande har inte de kompetenser eller den utbildning som arbetsgivarna efterfrågar. En tredjedel av dem som är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning och många saknar också tillräcklig svenska, säger Annika Sundén.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.