Hög klass när distriktsmästerskap i ostkakebakning avgjordes
Föreningen Ostkakans Vänner värnar om ostkakans traditioner och vill sprida maträtten långt utanför landskapets och landets gränser. Ett led i att bevara och sprida ostkakan är att anordna en tävling där Sveriges bästa ostkaka ska utses. Men innan dess ska distriktsmästerskapen avgöras.
– Alla länen i Småland enas i föreningen Ostakakans vänner. Tre tävlande går vidare till SM som kommer att hållas i november, Kicki Svensson, styrelsemedlem i Ostkakans vänner.
I Kalmar län hölls årets distriktsmästerskap på Rugstorps Lantgård i Rockneby. Vinnaren blev Gun Andersson från Figeholm.
– Hon har bakat ostkaka i 60 år. Hon visade var skåpet skulle stå.
Övriga två som gick vidare till SM är Ingegerd Petersson från Kalmar och Inger Petersson från Nybro.
Motiveringen:
Som en soluppgång i färgen, en förälskelse vid första ögonkastet. Smaken var välbalanserad med fin mandelkaraktär. Inte för söt utan smakerna framträder. Ostkakan har en krämig struktur med tydliga mandelbitar. Förälskelsen höll i sig och med den ljuvliga doften utvecklade det sig till juryns kärlek.
KRITERIER
• Ostkakan ska levereras färdigbakad men får ej ha varit fryst
• Ostkakan ska vara bakad av anmäld deltagare
• Ostkakan ska bakas på 10 liter mjölk i 3 liters rund form (bunke)
Ostkakans vänner bedömer en ostkaka enligt följande kriterier. Poängen som vi ger utgår från:
Färg och utseende: högst 5 poäng
• Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.
Konsistens: högst 5 poäng
• Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara tydligt synliga men får ej vara torra.
Doft och smak: högst 10 poäng
• Fyllig, mild, sötaktig med mandelsmak.
Ostkaka är en bageriprodukt vars huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa samt ägg, mjöl, socker och fett. Då annat fett än smörfett används skall detta framgå av beskrivningen