Annons

Hög klass när distriktsmästerskap i ostkakebakning avgjordes

Lördagen den 8 oktober hölls distriktsmästerskapen i Ostkakebakning på Rugstorps Lantgård i Rockneby. Sju tävlande ställde upp med varsin ostkaka till bedömning och det var hög klass på samtliga ostkakor.
– Det var jättetrevligt. Det var några yngre som var med också, säger Kicki Svensson, styrelsemedlem i Ostkakans vänner.
Publicerad 10 oktober 2022
Från höger står, vinnaren Gun Andersson, Figeholm, tvåan Ingegerd Petersson, Kalmar    och trean Inger Petersson, Nybro.
Från höger står, vinnaren Gun Andersson, Figeholm, tvåan Ingegerd Petersson, Kalmar och trean Inger Petersson, Nybro.Foto: Ostkakans vänner

Föreningen Ostkakans Vänner värnar om ostkakans traditioner och vill sprida maträtten långt utanför landskapets och landets gränser. Ett led i att bevara och sprida ostkakan är att anordna en tävling där Sveriges bästa ostkaka ska utses. Men innan dess ska distriktsmästerskapen avgöras.

Genrebild ostkaka.
Genrebild ostkaka.Foto: Mostphotos

– Alla länen i Småland enas i föreningen Ostakakans vänner. Tre tävlande går vidare till SM som kommer att hållas i november, Kicki Svensson, styrelsemedlem i Ostkakans vänner.

Annons

I Kalmar län hölls årets distriktsmästerskap på Rugstorps Lantgård i Rockneby. Vinnaren blev Gun Andersson från Figeholm.

– Hon har bakat ostkaka i 60 år. Hon visade var skåpet skulle stå.

Övriga två som gick vidare till SM är Ingegerd Petersson från Kalmar och Inger Petersson från Nybro.

Motiveringen:

Som en soluppgång i färgen, en förälskelse vid första ögonkastet. Smaken var välbalanserad med fin mandelkaraktär. Inte för söt utan smakerna framträder. Ostkakan har en krämig struktur med tydliga mandelbitar. Förälskelsen höll i sig och med den ljuvliga doften utvecklade det sig till juryns kärlek.

KRITERIER

• Ostkakan ska levereras färdigbakad men får ej ha varit fryst

• Ostkakan ska vara bakad av anmäld deltagare

• Ostkakan ska bakas på 10 liter mjölk i 3 liters rund form (bunke)

Ostkakans vänner bedömer en ostkaka enligt följande kriterier. Poängen som vi ger utgår från:

Färg och utseende: högst 5 poäng

• Ytan skall vara tilltalande och mönstrad i gult och brunt.

Konsistens: högst 5 poäng

• Förhållandet mellan ostkornen och äggmassan skall vara sådant att konsistensen blir fast men ej hård. Ostkornen skall vara tydligt synliga men får ej vara torra.

Doft och smak: högst 10 poäng

• Fyllig, mild, sötaktig med mandelsmak.

Ostkaka är en bageriprodukt vars huvudbeståndsdelar utgörs av ostmassa samt ägg, mjöl, socker och fett. Då annat fett än smörfett används skall detta framgå av beskrivningen

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons