GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I dag är jordens resurser slut för i år

I dag, den 28 juli, har världen redan förbrukat 2022 års ranson av förnybara resurser.
Publicerad 28 juli 2022
Genrefoton: Mostphotos
Genrefoton: Mostphotos

Organisationen Global Footprint Network räknar årligen ut en budget över naturens förnybara resurser. I år inträffade den så kallade Overshoot day den 28 juli, två dagar tidigare än förra året, och det betyder alltså att världen redan nu har förbrukat årets ranson. Resterande del av året lever vi på ”sparkapital”. Overshoot day grundas på flera olika mått - bland annat energikonsumtion, koldioxidutsläpp, fiske och skogsbruk.

Organisationen började räkna 1971, och då inträffade Overshoot Day den 25 december. Sedan dess har dagen infallit tidigare och tidigare. De har även räknat ut hur snabbt jordens resurser skulle ta slut om alla levde som ett visst land gör. Sverige ligger riktigt risigt till på listan, för om hela världen levde som oss skulle resurserna för 2022 ha förbrukats redan den 3 april. Landet som ligger allra sämst till är Qatar. Hade alla levt som deras befolkning skulle Overshoot day ha inträffat redan den 10 februari. Bäst till ligger Jamaica, som har fått datumet 20 december.

Overshoot day genom årens lopp:

1971: 25 december

1980: 8 november

1990: 14 oktober

2000: 25 september

2010: 8 augusti

2019: 29 juli

2020: 22 augusti (här påverkade pandemin den tillfälliga förskjutning)

2021: 30 juli

2022: 28 juli

Källa: Global Footprint Network

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.