Annons

I dag börjar den nya djurskyddslagen gälla

Den 15 juni börjar de nya djurskyddsreglerna för hundar och katter att gälla. Jordbruksverket skärper bland annat djurskyddsreglerna för att förhindra att katter förökar sig oplanerat.
Publicerad 15 juni 2020
Anna Follby, leg. veterinär och veterinärchef vid Anicura Läckeby Djursjukhus och Monica Landström, leg. veterinär vid Ögonstenens djurklinik.
Anna Follby, leg. veterinär och veterinärchef vid Anicura Läckeby Djursjukhus och Monica Landström, leg. veterinär vid Ögonstenens djurklinik.Foto: Anicura/Mostphotos/Isabel Mena-Berlin

– Jag tycker det är fantastiskt bra att man försöker reglera katternas förökning, för det är ett stort problem när ägare inte tar sitt ansvar. Det kan bli jättefina katter av de som är vilda, men de ska aldrig behöva hamna där. En del går inte att socialisera på ett rimligt sätt, men förvånansvärt många får nytt fint liv med hjälp från katthem som sliter hårt, säger Monica Landström, legitimerad veterinär vid Ögonstenens djurklinik.

Jordbruksverket uppskattar att en femtedel av alla svenska hushåll har minst en katt. Samtidigt gör de bedömningen att det även finns allt för många hemlösa katter i Sverige. Tanken är att de skärpta kraven ska förhindra att de blir fler.

Annons

– Lagen finns där för att förtydliga att man tar sitt ansvar och för att öka statusen på katten. En katt är inte något slit och släng som man släpper ut i det vilda när den inte passar mer, säger Monica Landström.

I de nya djurskyddsreglerna blir djurägarens ansvar för att tillgodose kattens behov tydligare. Att förhindra att katten förökar sig oplanerat kan ske på olika sätt, exempelvis genom kastrering eller sterilisering, men det finns inget krav på detta.

– Okastrerade katter söker av ett större revir än de kastrerade. De försvinner och sedan förökar de sig. Ska man inte ha sin katt till avel tycker jag att man ska kastrera dem. Det finns ett registrerat p-piller till katt, men sedan en längre tid går det inte att få tag på, säger Monica Landström.

Tidigare har det skrivits ut p-piller till katter, med samma substans i som i de p-piller som skrivs ut till människor.

– Vi har helt nekat att skriva ut p-piller för det är brist på dem och de används till kvinnor som har endometrios och som behöver dem, säger Anna Follby, leg. veterinär och veterinärchef vid Anicura Läckeby Djursjukhus.

Anna Follby anser att de nya direktiven är något som har saknats under en lång tid.

– De nya reglerna är en väldig lättnad. Det finns jättemycket vildkatter som lever under tuffa förhållanden. Det hade ur ett djurskyddsperspektiv varit bra om aveln av dessa kunde minimeras så att de katter som går ute har ett hem, mår bra och tas till veterinär om de blir sjuka, säger hon.

Något annat som Anna Follby lyfter som viktigt är att märka sin katt.

– När vi får in ett skadat djur, oftast katter, vet vi ibland inte om det finns en djurägare och om katten har ett hem. Vi vill ju att katten ska kunna komma tillbaka till sitt hem och att oroliga djurägare vet var katten är. Är det krav på att märka sitt djur så hittar vi ägaren. Vi tycker att det är superviktigt att det blir krav på att märka katter, säger Anna Follby.

Exempel på nya regler för katter - källa Jordbruksverket:

Kompetenskrav:

Djurhållaren ska ha kompetens och säkerställa att kattens grundläggande behov tillgodoses. Allmänna råd underlättar och stödjer tillämpningen.

Allmänna råd om punktstädning för att öka kattens trygghet miljön om den hålls i kattstall.

Tuffare krav på luftkvalitet inomhus, särskilt gränsvärdet för ammoniak har kraftigt sänkts vilket ger kontrollanten ett kraftigt instrument att ingripa i vanvårdsfall.

Tydliga krav på att katter ska kunna hålla värme i koja eller andra liggplatser.

Bättre och mer omfattande reglering av kattens behov av avskildhet.

Bättre reglering av katter som hålls i par eller grupp, som är förankrat i vetenskap.

Tydligare regler för miljöberikning för katter, med förklarande allmänna råd.

Utökade krav på brandskydd i kattstallar.

Tydligare krav på tillsyn och skötsel av katter, att vara uppmärksam på avvikande beteenden, skötsel av päls, klor och tänder.

Katten erbjuds social kontakt normalt varje dag, individuella förutsättningar styr.

Katten ska få möjlighet att klättra, klösa/vässa sina klor varje dag.

Katten ska få utlopp för sitt behov av vila tillgång till en bekväm plats för vila.

Katten har tillgång till gömslen och upphöjd plats.

Katten ges möjlighet att tillgodose sitt födosöks- och jaktbeteende (ett allmänt råd kompletterar med exempel och tips).

Katten ges mental stimulans (allmänt råd med exempel och tips).

Exempel på nya regler för hundar:

Kompetenskrav:

Djurhållaren ska ha kompetens och säkerställa att hundens grundläggande behov tillgodoses. Allmänna råd underlättar och stödjer tillämpningen.

Hunden erbjuds social kontakt (med människor och/eller andra hundar) varje dag.

Hunden får utlopp för sitt rörelsebehov varje dag, utifrån individuella förutsättningar.

Mental stimulans: hunden får använda sin nos, jaga, leka, apportera varje dag (detta kan nog variera mellan individer och raser). Ett allmänt råd ger några exempel.

Hunden får tillräckligt med vila

Hunden kan hålla värme eller svalka sig under största delen av dygnet.

Tuffare krav på luftkvalitet inomhus, särskilt gränsvärdet för ammoniak har kraftigt sänkts vilket ger kontrollanten ett kraftigt instrument att ingripa i vanvårdsfall.

Bättre och mer omfattande reglering av hundens behov av avskildhet

Utökade krav på brandskydd i hundstallar

Tydligare krav på tillsyn och skötsel av hundar, om att vara uppmärksam på avvikande beteenden hos hunden, skötsel av päls, klor och tänder.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons