Annons

Nu införs krav på vaccinpass – så hämtar du ut det

Från och med onsdag den 1 december behöver du ett vaccinationsbevis för att kunna gå på evenemang där fler än 100 personer samlas.
Publicerad 1 december 2021 • Uppdaterad 2 december 2021
Foto: Hedda Ottestam

Kravet på vaccinationsbevis gäller bland annat för teater, bio, konserter och idrottsevenemang där fler än 100 personer samlas.

Beviset är en handling som går att ta med sig digitalt eller på papper. Det visar hur många doser vaccin mot covid-19 du fått samt vilka datum de getts. För att beviset ska vara giltigt krävs det att du fått två doser.

Annons

Hur gör jag för att hämta ut mitt vaccinationsbevis?

Det går att hämta ut på sajten covidbevis.se, där du loggar in med hjälp av e-legitimation. Det går sedan att hämta i din digitala brevlåda, om du har en sådan. Beviset innehåller en qr-kod som visas upp i entrén till de evenemang du ska besöka. Det kan sparas ner i datorn, mobilen, surfplattan eller skrivas ut på papper.

Har du ingen e-legitimation? Då kan du skriva ut en blankett från E-hälsomyndighetens hemsida. Där kan du göra en beställning tidigast sju dagar efter vaccination. Fyll i blanketten och posta den. Det kan sedan dröja fem till tio dagar innan vaccinationsbeviset hamnar i brevlådan. Om du saknar folkbokföringsadress i Sverige behövs en särskild blankett.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons