Inflammation missades – har lex Maria-anmälts

Inflammationen som missades kunde ha lett till ett livshotande tillstånd.
Publicerad 6 juli 2020
Foto: Mostphotos

En chefläkare inom primärvårdsförvaltningen har gjort en anmälan enligt lex Maria, efter att vården missat en varansamling vid blindtarmen på en 69-årig man.

Mannen sökte vård hos sin hälsocentral med högersidig buksmärta som uppstått några dagar tidigare efter fysisk ansträngning. Vid undersökningen kände läkaren ett onormalt spänt område i nedre högra delen av buken och inflammationsvärdet var kraftigt förhöjt.

Men patienten uppfattades inte akut sjuk och trots oklar bakomliggande orsak kom inte någon utredning att göras. Orsaken till den uteblivna utredningen bedöms vara en tillfällig missbedömning av läkaren.

Efter ytterligare några dagar sökte patienten vård på akutmottagningen. Då diagnosticerades en varansamling i anslutning till blindtarmen som krävde kirurgiskt dränage. Bedömningen som gjorts är att det fanns en risk fanns för spridning av infektionen till bukhålan och blodbanan vilket är ett livshotande tillstånd. Genom insatt behandling blev det inte några komplikationer.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.