1. Livsstilarrow-down
  2. Kultur & Nöjearrow-down
  3. Familjarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inlagd kvinna tände eld på papper – fallet lex Maria-anmäls

En chefläkare har gjort en anmälan enligt lex Maria.
Foto: Mostphotos

Fallet handlar om en kvinna i 50-årsåldern som var inlagd och vårdades inom psykiatriförvaltningen efter försämring i sin grundsjukdom. En chefläkare inom psykiatriförvaltningen har gjort en anmälan enligt lex Maria, som involverar kvinnan, efter en händelse med risk för skada.

Kvinnan vårdades inom slutenvården, och vid ett obevakat tillfälle satte hon eld på papper, vilket innebar en potentiell risk både för henne själv, medpatienter och lokalen.

Händelsen fick dock inte några allvarliga konsekvenser, men har anmälts enligt lex Maria då kvinnan riskerade att skada sig själv och andra.

Om lex Maria:
En anmälan enligt lex Maria ska alltid göras om en patient råkat ut för – vad som enligt Patientsäkerhetslagen är – en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en sådan.
Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet.
Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.
Källa: Region Kalmar län

Läs mer

Kalmar

Kalmar Vatten tar in extrahjälp – en utter

Uttern Ulla har fått en hedersroll. Hädanefter är det hon som presenterar vattenförbrukningen – i hopp om att spara vatten.

Öland

Pelle Aldestam "tvingas” ställa in – rasar: ”Det är för jävligt”

Riktar skarp kritik till kulturministern.

Nyheter

Risk för skogsbrand i hela länet

Risken för bränder i skog och mark är stor i hela Kalmar län, inklusive Öland.

Kalmar

Så blir veckans väder enligt SMHI

Det ser ut att bli en av sommarens soligaste veckor. Här är prognosen:

Öland

Rånet i Böda: Det här vet vi

ICA-handlaren hotades i sitt hem strax före rånet.

Öland

Två anhållna efter rån mot ICA-butik

Polisen fortsätter jakten på flera gärningsmän.