Inlagd man tog sitt liv – fallet lex Maria-anmäls

En chefläkare inom psykiatriförvaltningen i Region Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria efter ett självmord.
Publicerad 3 augusti 2020

Fallet gäller en äldre man med återkommande depressioner sedan flertalet år tillbaka. Mannen var inlagd på vårdavdelning i samband med att han försämrades och tog sitt liv under inneliggande vård. Detta är anledningen till att fallet har lex Maria-anmälts.

Om lex Maria:

En anmälan enligt lex Maria ska alltid göras om en patient råkat ut för – vad som enligt Patientsäkerhetslagen är – en allvarlig vårdskada eller riskerat att råka ut för en sådan.

Vid en lex Maria-anmälan gör verksamheten en noggrann internutredning kring det inträffade. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskar sedan utredningen och bedömer om de planerade åtgärderna uppfyller kraven på hög patientsäkerhet.

Avsikten är att verksamheten ska dra lärdom av det inträffade för att kunna undvika liknande händelser i framtiden. Ett annat syfte är att den drabbade patienten (eller anhöriga/närstående) så långt som möjligt ska få klarhet i vad som inträffat.

Källa: Region Kalmar län

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.