Inom kort börjar Klimatklivet ta emot ansökningar: ”Över 85 miljoner i stöd”
Det är viktigt för många branscher att ställa om för klimatets skull och söktrycket till Klimatklivet är högt, både på nationell nivå och i Kalmar län. Investeringarna gör företagen bättre rustade för framtiden och stärker Sveriges försörjningstrygghet.
Det finns stor potential för klimatinvesteringar inom industrin, transportsektorn och jordbruket som gör företag mindre beroende av fossila bränslen. Stödet går till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.
– Under 2023 har Klimatklivet beviljat över 85 miljoner i stöd till 28 nya klimatinvesteringar i Kalmar län. Till exempel har Torsnet AB fått 13,8 miljoner i stöd för etablering av fjärrvärme i Söderåkra och ytterligare två gårdar har fått stöd för uppförande av biogasanläggningar, berättar Sofie Backman, som är klimat- och energistrateg vid Länsstyrelsen Kalmar län i ett pressmeddelande.
Satsningar på publik laddinfrastruktur har varit dominerande i Kalmar län och fortsätter att vara det bland ansökningarna. Flera företag har fått stöd för publika laddstationer för både tunga fordon och personbilar.
– Projektet Ladda hela Kalmar län & Glasriket satsar stort på att bygga ut laddinfrastrukturen på landsbygden tillsammans med Runes AB och har hittills fått stöd till 33 laddstationer i Kalmar län, berättar Sofie Backman i pressmeddelandet.
Om Klimatklivet:
✓ Medlen kommer till största delen från EU:s återhämtningsfond, NextGenerationEU.
✓ Det här årets ansökningsperiod för Klimatklivet är öppen 18–29 september.
✓ Det finns goda förutsättningar att få stöd för klimatinvesteringar som behöver medel under 2024, men budgeten för 2025 och 2026 är mer begränsad.
✓ Investeringsstöd från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona.