Annons

Intresset för lärarutbildningar minskar: ”Förvånar”

Intresset för att studera till lärare minskar för andra året i rad. Inför hösten minskade antalet sökande med drygt 11 procent, det meddelar Universitets- och högskolerådet.
Publicerad 30 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

375 500 sökte till höstens universitets- och högskoleutbildningar, vilket var något färre än förra året. Antalet sökande till yrkesutbildningarna sjönk märkbart.

Tittar man på lärarutbildningarna står förskollärarutbildningen för den största minskningen med 22 procent jämfört med förra året. Ämneslärar- och grundlärarutbildningarna har båda 13 procent färre sökande.

– Med tanke på den goda arbetsmarknadsprognosen för lärare förvånar det att utbildningarna i sin helhet tappar i attraktivitet, säger Anders Ljungberg, chef för Analysavdelningen på UHR, i ett pressmeddelande.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons