unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Jordbruksverket: ”Fortsatt hög risk för fågelinfluensa”

Fågelinfluensa har nyligen konstaterats på fler fjäderfäanläggningar. Det senaste rör en gård med 14 000 ekologiska slaktkycklingar i Linköpings kommun. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Foto: Mostphotos

I slutet på januari bekräftades fågelinfluensa på en värphönsbesättning i Mönsterås där nära två miljoner höns fick avlivas.

– Det här är det största utbrott vi har haft av fågelinfluensa i Sverige den här säsongen och det är inte läge att slappna av ännu. Det är oerhört viktigt att fortsatt skydda sina fåglar, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressutskick.

Det ser olika ut varje år om vilka varianter av influensa som cirkulerar bland vilda fåglar och hur omfattande smittan är. I Europa är det pågående utbrottet mycket omfattande med många smittade vilda fåglar och drabbade tamfjäderfäbesättningar.

Jordbruksverket uppmanar djurägare i hela landet att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

Enligt Livsmedelsverket finns det ingen risk med att äta kyckling eller ägg.

Läs mer