Annons

Modernas vaccin stoppas för vissa åldersgrupper

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin för alla som är födda 1991 och senare, av försiktighetsskäl.
Publicerad 6 oktober 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Orsaken bakom beslutet att stoppa Modernas vaccin för vissa åldrar är signaler om ökad risk för biverkningar, så som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten, uppger Folkhälsomyndigheten. Tillstånden är vanligast bland unga män i samband med exempelvis virusinfektioner som covid-19. Hjärtmuskelinflammation (myokardit) och hjärtsäcksinflammation (perikardit) går oftast över av sig självt, men en läkarbedömning behövs.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera paus för all användning av Spikevax till personer födda 1991 och senare. Region Kalmar län meddelar i ett pressmeddelande under onsdagen att de omgående pausar vaccinationerna med Modernas vaccin Spikevax för person födda 1991 och senare.

Annons

Istället rekommenderas vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech till dessa åldersgrupper. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021.

Personer födda 1991 och senare som har fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget. Just nu pågår diskussioner gällande den bästa lösningen för den gruppen och totalt rör det sig om cirka 81 000 personer.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Symtom på myokardit och/eller perikardit är bland annat:

Trötthet och andfåddhet

Oregelbundna hjärtslag och hjärtklappning

Feber och värk i kroppen

En känsla av tryck eller tyngd över bröstet

Det gör ont att andas djupt

Smärta till vänster eller mitt över bröstet

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons