GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

JUST NU: Smittskyddsläkaren förlänger skärpta rekommendationer

På onsdagen den 12 maj meddelar Region Kalmar län att man förlänger de skärpta rekommendationerna till och med den 30 maj.

Den 26 april skärptes rekommendationerna i länet med anledning av den höga smittspridningen. Nu väljer smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin att förlänga rekommendationerna.

– Tyvärr har vi ännu inte sett någon tydlig nedgång i smittspridningen, därför förlängs nu rekommendationerna till och med 30 maj. De regionala rekommendationerna står i detta sammanhang över Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, i ett pressmeddelande.

Rekommendationerna som gäller är:

• Begränsa dina sociala kontakter och träffa inte andra än dem de bor med utöver det som är nödvändigt i skolan eller på arbetsplatsen.

• Anordna eller delta inte i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, till exempel middagar och fester, publik vid idrottsevenemang och firande av högtider.

• Den som arbetar i en verksamhet där utbrott av covid-19 förekommer ska undvika vistelse i samhället så mycket som möjligt under den tid utbrottet pågår.

• Vuxna ska inte träna tillsammans med andra inomhus.

– Att vi tvingas förlänga rekommendationerna kan naturligtvis kännas tufft. Det rör sig dock om en begränsad tid och de kommande två veckorna kan vara helt avgörande för att smittspridningen i vårt län ska avta, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.

Smittskyddsläkaren rekommenderar också att träningsanläggningar ytterligare begränsar möjligheterna för vuxna att samlas inomhus – utöver det som pandemilagen kräver. Kommunerna rekommenderas att stänga all icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillgång till stängd, undantag ges för idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn. Dessutom förlängs rekommendationerna för skolan till och med den 30 maj samt att man alltid ska använda munskydd i kollektivtrafik och på arbetsplats där smitta bekräftats och avstånd inte kan hållas.