Annons

Källar- och vindsinbrotten ökar: ”Oroväckande trend”

Anmälda inbrottsstölder i källare och vindar ökade stort under 2020. Uppgången syns i nästan hela landet, men i Kalmar län har antalet anmälningar ökat flerfalt på bara några år. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet som försäkringsbolaget If analyserat.
Publicerad 25 januari 2021
Foto: Mostphotos

Det var i torsdags som Brottsförebyggande rådet publicerade ny statistik över anmälda brott i bostäder och förråd. Statistiken visar att antalet vinds- och källarinbrott ökat kraftigt de senaste åren. Under 2020 gjordes 30 procent fler anmälningar än året innan.

– Ifs egen inbrottsstatistik bekräftar den här trenden. Det kan bero på att många arbetar hemma och att tjuvarna därför söker sig till mer obevakade områden. Det återstår att se om trenden håller i sig när fler återgår till kontoren, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Annons

De ökade vinds- och källarinbrotten syns i hela landet men är särskilt tydlig i Kalmar län och Uppsala län där antalet anmälningar ökat flerfalt på bara några år.

I Kalmar län anmäldes 545 förrådsstölder 2020, vilket är 4,7 stölder per 1 000 hushåll. Kalmar kommun är en av kommunerna med flest förrådsinbrott per hushåll enligt statistiken. Förra året anmäldes 322 inbrott i källare och på vindar i kommunen, vilket är 9,7 inbrott per 1 000 hushåll.

Det län med flest inbrott per hushåll är Västmanlands län med 7,4 inbrott per 1 000 hushåll. Den kommun med flest inbrott per hushåll är Fagersta kommun med 11,0 inbrott per 1 000 hushåll.

– En oroväckande trend vi ser är att allt fler inbrott sker när folk är hemma. Inbrottstjuvarna drar sig inte längre för att ta sig in också när någon är i hemmet. Därför är det viktigt att alltid ha låst ytterdörr, säger Jenny Rudslätt.

Samtidigt som förrådsstölderna har gått upp de senaste åren har bostadsstölderna minskat till en historiskt låg nivå. Det anmäler 14 669 inbrottsstölder i villor och lägenheter 2020, vilket är ungefär lika många som året innan, men också färre än på många decennier.

– Många inbrott begås vanligtvis av utländska ligor. Under sista kvartalet 2020 minskade antalet anmälda inbrott till If med uppemot 30 procent jämfört med 2019. Minskningen kan bero på att de internationella ligorna inte reser hit i lika hög utsträckning, säger Jenny Rudslätt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons