Annons

Kalmar län bäst på turism i landet efter storstäderna – men vad tycker invånarna?

Under sommaren är Kalmar län landets största besöksregion, näst efter de tre storstadsregionerna. Nu ska det undersökas vad invånarna själva tycker om turismen i länet.
Publicerad 26 april 2023
Kalmar marknad juli 2022.
Kalmar marknad juli 2022.Foto: Hedda Ottestam

Region Kalmar län vill öka engagemanget i turismen hos befolkningen. Därför har man under veckan gått ut med en undersökning som ska ta reda på hur invånarna ser på turism – i sin kommun och i länet i stort.

– Invånarna i Kalmar län är sedan länge vana vid att möta besökare. Deras värdskap och ambassadörskap är en av våra största tillgångar. Det är också värdefullt att öka förståelsen för besökarens betydelse för platsens attraktivitet och verka för att bofasta ser och engagerar sig i besöksnäringen, säger Karin Ekebjär, samordnare för besöksnäringen i Kalmar län, i ett pressmeddelande.

Annons

Att Region Kalmar län vill öka engagemanget i turismen hos invånarna beror på att de antagit en ny besöksnäringsstrategi med visionen att bli en året-runt-destination år 2030. I strategin är ett av tre mål att ”öka engagemanget i besöksnäringen hos befolkningen”.

Undersökningen görs för första gången i år och kommer sedan återkomma vart tredje år. Den skickas ut till ett ”strategiskt urval” av personer i länet.

– Utifrån svaren i enkäten ska vi förbättra länets utvecklingsstrategier med koppling till besöksnäring, så vi hoppas att många vill vara med och påverka. Målet är att göra vårt län mer attraktivt för såväl invånare som besökare, säger Karin Ekebjär.

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons