Annons

Kalmar län toppar Sverigestatistiken – här söker man oftare juridisk experthjälp

De boende i Kalmar län ligger högst i Sverige i statistiken när det gäller att ta till juridisk experthjälp i frågor som rör arv, skilsmässor samt bostadsköp och försäljning.
Publicerad 26 december 2021
Genrefoto: Pressbild
Genrefoto: Pressbild

Allt fler svenskar söker juridisk experthjälp och de vanligaste frågorna man behöver hjälp och rådgivning kring är kopplat till arv, testamenten och bouppteckningar. Många har även frågor kring relations-relaterade ämnen, som inkluderar äktenskapsförord, samboavtal, skilsmässor och vårdnadstvister, som inte kommer långt efter i statistiken.

Statistiken kommer från Familjens Jurist, som via en undersökning från Kantar Sifo, har kartlagt var och varför svenskarna anlitar en jurist.

Annons

Sett till hela Sverige är det de boende i Kalmar län (16 %) som oftast söker hjälp när det gäller arv. Det kan jämföras med Norrbotten (5 %) där man jämförelsevis har få frågor om arv sett till resten av landet.

Skilsmässor söker man mest juridisk hjälp kring i Stockholm, Östergötland och i Kalmar (14%).

– Det stämmer väl överens med vår erfarenhet att det är just frågor som uppstår kring dödsfall respektive relationer, och då särskilt separationer, som man söker mest hjälp för. Men undersökningen visar också tydligt på den andra trend vi märkt, att man söker mer och mer hjälp även i helt andra typer av frågor, exempelvis inom konsumenträtt eller vid köp och försäljning av en bostad, säger Victoria Thore, VD på Familjens Jurist i ett pressmeddelande.

Statistiken visar att Kalmarborna (32%) är mest intresserade i landet av rådgivning när det gäller bostadsköp/försäljning. Kalmarborna (33 %) är även intresserade av att få hjälp med frågor som rör testamenten och sett till hela landet är det bara Blekingeborna (37 %) som är mer intresserade av den frågan.

Undersökningen från Kantar Sifo omfattar över 3000 respondenter utspridda över hela landet.

Kalmar län:

1. Testamente, 33 procent

2. Bostadsköp/försäljning, 32 procent

3. Arvskifte/bouppteckning, 29 procent

4. Ekonomisk rådgivning, 25 procent

5. Arv och försäkringsärende, 16 procent

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons