Kalmar på bottenplats bland svenska bönder
Klimatsmarta alternativ har de senaste åren blivit allt fler på våra middagsbord. För att vi i framtiden ska fortsätta kunna servera klimatsmart mat på breda fronter – är EU-kommissionens mål att minst 25 procent av jordbruksmarken ska vara ekologiskt brukad år 2030. I Sverige har man därför satt en eftersträvan på att 30 procent av marken ska vara ekologiskt brukad jordbruksmark om tio år.
– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom KRAV-certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Anita Falkenek, vd på KRAV, i ett pressmeddelande.
Enligt en sammanställning som KRAV har gjort, lever endast regionerna Jämtland, Värmland och Gävleborg upp till de mål som lantbrukarna väntas leva upp till 2030. Vilket innebär att minst 30 procent av jordbruksmarken är ekologisk. vill säga minst 30 procent brukad jordbruksmark. Resultatet är betydligt sämre i bottenregionerna Kalmar, Skåne och Blekinge. I snitt halkar de efter cirka 33 procent efter toppregionerna i samma lista.
Kalmar gör också bottennotering över andelen ekologiska nötkreatur och får. Enligt sammanställningen är endast 13 procent av djuren avsedda för ekologiskt lantbruk.
KalmarPosten har sökt KRAV:s vd, Anita Falkenek, som ska återkomma med en kommentar.